Index Vakbarát Hírportál

28 tonna tobzoskapikkelyt foglaltak le Szingapúrban

2019. április 10., szerda 17:31

Egyetlen hét alatt több mint 28 tonna tobzoskapikkelyt foglaltak le Szingapúrban, állatvédők szerint ez a mennyiség mintegy 38 ezer védett állattól származik.

Az állatvédők felhívták a figyelmet arra, hogy még nagyobb védettséget kellene biztosítani ezeknek az emlősöknek, írja az MTI.

A pikkelyeket két Afrikából érkezett hajó szállítmányában találták, a négy konténert Nigériából szállították Vietnamba. A pikkelyek négy Afrikában élő pangolinfajtól származnak, értéküket 75 millió dollárra becsülték a vámhatóságok. 

"Soha korábban nem foglaltak le ekkora mennyiségű tobzoskapikkelyt" - mondta Richard Thomas, az illegális állatkereskedelmet figyelő és ellene fellépő Traffic hálózat illetékese.

A leölt tobzoskák nagy száma azt mutatja, hogy ipari méretekben folyik ezen állatok leölése, testrészeik feldolgozása és illegális kereskedelme - tette hozzá.

A tobzoskával és testrészeivel folyik a legszélesebb körű illegális állatkereskedelem. Pikkelye keratinból, az emberi körmöt is alkotó anyagból áll. A hagyományos kínai gyógyászatban igen nagy a kereslet irántuk, de a tobzoskahús is igazi csemege a kínai és más ázsiai országok gasztronómiájában. 

Az Egészségügyi Világszervezet a közelmúltban szentesítette a hagyományos gyógyászatot és ez az iparág növelni akarja piacait Kínában és Vietnamban is. Ez a vészjósló lépés egyes vadállatfajok esetében, mint például a tobzoska, veszélybe sodorja ezen állatok létét - magyarázta Neil D'Cruze, a World Animal Protection állatvédő szervezet tanácsadója.

Rovatok