Index Vakbarát Hírportál

Nem kap szót a Néppártnál, inkább az uniós kereszténydemokratákkal tanácskozik Orbán Viktor

2019. április 10., szerda 11:55

A brexitről, az európai gazdaság gyengüléséről és az európai parlamenti választási kampányról beszélt Orbán Viktor a kereszténydemokrata pártokat tömörítő politikai szövetség, a CDI tanácskozásán, amelyet Brüsszelben, az Európai Parlament épületében tartottak szerda délelőtt, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A jobbközép pártszövetség alelnökeként Orbán Viktort kérték fel az európai politikai helyzet értékelésére, közölte Havasi, arról nem téve említést, hogy sokkal inkább azért jutott el ehhez a pártcsaládhoz, mert a Fideszt tömörítő Európai Néppártban (EPP) felfüggesztették az ő és pártja tagságát, így nem vehet részt a legnagyobb uniós parlamenti frakció, valamint a Néppárt vezetőinek tanácskozásain.

A szóvivő közlése szerint azonban nem erről volt szó Brüsszelben, a Fidesz elnöke szerint a három meghatározó kérdés közül a britek kiválásáról semmi biztosat nem lehet tudni, még néhány órával a szerda esti EU-csúcstalálkozó előtt sem. Orbán a második fontos témának az európai gazdaság helyzetét nevezte, kiemelve, hogy a nagyobb uniós tagállamok, Olaszország vagy Németország teljesítményének lassulása aggodalomra ad okot.

A harmadik meghatározó vitatéma az EP-választási kampány, mondta állítólag Orbán, kiemelve: 

a felmérések szerint az Európai Néppártnak kevesebb képviselője lesz a testületben, mint eddig, és bár az élen végezhet, nagy kérdés, hogy a várható koalíciós kényszer miatt összefog-e a bevándorláspárti baloldali és liberális pártokkal.

„Most még sok a spekuláció, de ezt a stratégiai vitát mindenképpen le kell majd folytatni a választás után” – mondta a magyar kormányfő, hozzátéve: nyugati társaikhoz képest a közép-európai jobboldali, kereszténydemokrata pártok erősebbek, nagyobb arányban bírják a szavazók bizalmát.

Mindezt annak fényében érdemes feldolgozni, hogy – mint ismert – hosszú háborúskodás után felfüggesztették a Fidesz tagságát az EPP-ben (Orbánék szeretik azt hangoztatni, hogy ezt ők maguk kérték így). Azóta a fideszes médiában rendre bevándorláspártisággal ostorozzák a Néppártot, amelyet ugyanakkor állítólag mégsem kívánnak elhagyni, vagy mégis, ha túlságosan balra tolódna. Ennek ugyanakkor egyelőre nem látszódnak jelei, ellenben az érezhető, hogy az EPP vezetésében és tagságában egyre többeknek van elegük az Orbán-problémából. 

A Fidesz és a Néppárt konfliktusáról szóló cikkeinket  itt olvashatják

Ma Orbán Viktor este hat órakor az Európai Tanács rendkívüli ülésén vesz részt, amelyet a brexit ügyében hívtak össze Brüsszelbe.

Rovatok