Index Vakbarát Hírportál

Magyar képviselet nyílik Panamában

2019. április 10., szerda 20:29

Magyar külgazdasági és konzuli képviselet nyílik Panamában, mert Szijjártó Péter szerint fontos, hogy Magyarország a déli nyitás stratégiája keretében kiépítse a megfelelő pozícióit – írja az MTI.

Az ország a Panama-csatorna révén közlekedési, kereskedelmi, biztonsági és stratégiai szempontból egyaránt megkerülhetetlen.

– mondta a külügyminiszter, aki fő tárgyalópartnerei mellett Juan Carlos Valera államfővel is találkozik.

Mint kiderült, a felek aláírnak egy felsőoktatási együttműködésről szóló megállapodást, amelynek révén évente öt panamai diák tanulhat ösztöndíjjal magyar egyetemeken, emellett pedig a magyar kormány létrehozott egy 160 millió dolláros (45 milliárd forintos) hitelkeretet az Eximbanknál

A tervek szerint ezzel elsősorban a vízgazdálkodással foglalkozó cégek számára nyílhatnak lehetőségek Panamában, részben az ország nyugati felének gyakran aszályos időjárása, részben az ivóvízhiány miatt.

Szijjártó emellett azt is fontosnak tartotta közölni, hogy

a magyar-panamai diplomáciai együttműködés a nemzetközi szervezetekben példaértékű, az ENSZ-ben folyamatosan támogatjuk egymás érvelését.

A Fidesz képviselői egyébként éppen március végén szavazták meg az Európai Parlament egyik jelentését, ami szerint mások mellett Magyarország is adóparadicsom-szerűen működik és lehetővé teszi az agresszív adótervezést.

Rovatok