Index Vakbarát Hírportál

Nő lett a szudáni kormányellenes tüntetések ikonja

2019. április 10., szerda 18:28 | aznap frissítve

December óta tartanak már a kormányellenes demonstrációk Szudánban az egyre romló gazdasági viszonyok miatt,hétfőn azonban arca is lett a megmozdulásoknak, miután egy autón kántáló nőről készült kép elterjedt az interneten – írja a CNN.

Az egész a szudáni fővárosból, Kartúmból indult, ahol a hétvégén 2500 embert vettek őrizetbe, de ennek ellenére hétfőn tovább folytatódtak a demonstrációk. Lana Haroun itt készítette el az alábbi képet a 22 éves Alaa Salahról, aki egy autó tetejéről próbálta meg inspirálni az embereket.

Haroun a lapnak arról beszélt, hogy a lány reményt adott a tüntetőknek és nemcsak saját magát, hanem minden szudáni nőt képviselt. A lányról egyébként több videó is készült, ahol forradalmat hirdetett és szorgalmazta Omar el-Besír bukását.

Menet közben aztán az is kiderült, hogy az általa viselt ruha önmagában is szimbolikus jelentőséggel bír: egy Twitter-felhasználó arról írt, hogy a pamutból készült fehér öltözéket a dolgozó nők szokták viselni, a fülében hordott arany holdak pedig tradicionálisan a menyasszonyok szokták hordani.

Mint írta, évtizedekkel ezelőtt hasonló ruhában demonstráltak a nők az akkori katonai diktatúrák ellen, így egyfajta visszaemlékezésnek is tekinthető ez az öltözet. Azt is hozzátette, hogy Szudánban mindenhol "Kandaka" néven hivatkoznak a demonstráló nőkre, ami az ősi Szudán núbiai királynőinek neve volt, így ez a név szimbolizálja a hazájukért és a jogaikért harcoló nőket.

Rovatok