Index Vakbarát Hírportál

A szlovák elnök megvétózta a magyar himnusz éneklését büntető törvényt

2019. április 11., csütörtök 16:11

Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök megvétózta az állami jelképekről szóló törvényt, írja a pozsonyi Új Szó. A törvény szerint Szlovákiában külföldi himnusz csak akkor adható elő nyilvánosan, ha az adott ország hivatalos delegációja is jelen van.

A jogszabály lex DAC néven lett ismert, miután gyakorlatilag a Dunaszerdahely csapatára (DAC) szabták, amelynek meccsei előtt a Magyarországról érkező szurkolótábor mindig elénekelte a Himnuszt. 

Itt írtunk róla kicsit bővebben, a törvénymódosítás a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által beterjesztett, az állami szimbólumoknak fokozottabb védelmet biztosító átfogó tervezetbe került be, és akár 7000 eurós pénzbüntetéssel is sújtotta volna a a tiltás megszegőit.

A tervezet - mely eredetileg csak a himnusz lejátszását tartalmazta -  vitája során az egyik beterjesztő, az egykori válogatott focista Dušan Tittel azzal érvelt az egyik engedékenyebb felszólalónak, hogy bizonyára sosem volt focimeccsen a dunaszerdahelyi MOL Arénában. 

„ Ajánlanám magának, hogy menjen el Dunaszerdahelyre egy meccsre, szívesen elmegyek magával, amikor a DAC 9 ezer szurkolója énekli a magyar himnuszt... Kipróbálhatjuk, és nem tudom, hogy jóleső érzése támad-e majd ettől”

A törvényt - utólagos elmondásuk szerint tévedésből - a Híd párt is megszavazta, a képviselők később elnézést kértek, a magyar–szlovák párt frakcióvezetője felajánlotta lemondását is.

Kiska most visszaküldte tárgyalásra a törvényt a parlamentnek, ahogy erre korábban mind Bugár Béla, mind Andrej Danko megkérték, írja az Új Szó. A lap cikke szerint a köztársasági elnöki iroda azt közölte, hogy "a törvény meghatározását a jogbiztonság és ezáltal a jogállamiság elveivel összeegyeztethetetlennek tartja".

Kiska korábban azt közölte, hogy

SZERETNÉ FELKÉRNI A KORMÁNYKOALÍCIÓ KÉPVISELŐIT, HOGY OLVASSÁK EL, MIRE SZAVAZNAK, DE MÉG JOBB LENNE, HA MÁR A TÖRVÉNY ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK IS NAGYOBB FIGYELMET SZENTELNÉNEK.

Rovatok