Index Vakbarát Hírportál

Választás indul a világ legnagyobb demokráciájában

2019. április 11., csütörtök 06:59

Megkezdődött a választási maraton a világ legnépesebb demokratikus országában. Az 1,2 milliárdos India 900 millió választópolgára 39 nap alatt adhatja le szavazatát. Az előrejelzések szerint szoros eredmény várható az 1947-ben függetlenné lett országot többnyire irányító Indiai Nemzeti Kongresszus (INC) és a 2014-es választást megnyerő nacionalista Indiai Néppárt (BJP) között.

Az INC-t vezető Rahul Gandhi esélyét növeli, hogy a fiatalok elégedetlenek a kormánnyal a magas munkanélküliség miatt. A kormányfő Narendra Modi viszont kampányát a nemzetbiztonságra fűzte fel, ezzel igyekszik a BJP iránti bizalmat megőrizni.

Az MTI szerint a legutóbbi közvéleménykutatások hajszálnyi többséget jósoltak a kormánynak. Igaz, a 3,3 millió négyzetkilométeres, 1,35 milliárdos lakosú – ezzel Kínát hamarosan megelőző – 20 államból álló, 22 hivatalos nyelvet számláló soknemzetiségű ország hosszú választási időszakának ismeretében korai lenne elkönyvelni a BJP győzelmét.

A szavazás összesítése május 23-ra várható. Az alsóház 543 tagú, ebből adódóan a kormánypártnak és koalíciós partnereinek összesen 272 szavazatra volna szüksége a győzelemhez.

Több régióban fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe: Tripura államban lezárták a bangladesi határt, Bihárban és Cshattiszgarhban – ahol maoista lázadócsoportok tevékenykednek – a hadsereget és a katonai rendőrséget is teljes készültségben helyezték – írta az MTI. A hadsereg drónokkal és helikopterekkel követi nyomon a lázadók mozgását. Egyedül Cshattiszgarhban – ahol két napja öt ember halt meg a maoisták terrortámadásában – mintegy 80 ezer katona ügyel a biztonságra. A lázadók röplapokat terjesztettek, amelyekben megfenyegették azokat, akik elmennek szavazni.

(Borítókép: szavazófülke Majuli-ban. Fotó: Adnan Abidi / Reuters.)

  

Rovatok