Index Vakbarát Hírportál

Theresa May május 31-i rendezett brexittel számol

2019. április 11., csütörtök 17:43

Theresa May a brit alsóházban azt mondta, május végéig rendezett brexitet szeretne. Ehhez meg kellene egyeznie az ellenzékkel, hogy támogassák a már háromszor elutasított kilépési megállapodását. Ha május 22-ig ezt elfogadja a brit parlament, akkor nem kell EP-választást tartaniuk, és a hónap végén kiléphetnek az EU-ból.

A brit miniszterelnöknek továbbra is az a célja, hogy Nagy-Britannia kiléphessen az EU-ból anélkül, hogy május 23-án európai parlamenti választást kellene tartaniuk. Theresa May annak ellenére nyilatkozott így csütörtök délután, hogy az Európai Tanács szerda este a rendkívüli EU-csúcson úgy döntött: október 31-ig maradhatnak tagok a britek az európai politikai közösségben.

Theresa May a brit parlament alsóházában azt mondta: ha a brit parlamentnek május 22-ig sikerülne elfogadnia a brexit feltételrendszeréről szóló, az alsóház által eddig háromszor visszautasított megállapodáscsomagot, akkor az Egyesült Királyság május 31-én rendezett módon kiléphetne az Európai Unióból.

Az Európai Tanács szerdai döntése meghagyta a lehetőséget Londonnak,  hogy eldöntse, október 31-ig bezárólag mikor és milyen formában szeretne kilépni az EU-ból. Ha ennél a dátumnál korábban megegyezik erről a brit parlament, akkor korábban is elhagyhatják az Európai Uniót, és vissza is vonhatják a kilépési kérvényt.

A csúcsértekezlet fejleményeiről beszámoló csütörtöki alsóházi felszólalásában Theresa May elmondta: a találkozón szóba került, hogy az EU ne kösse-e szigorú feltételekhez a brexit újabb halasztását. A kormányfő közölte, hogy ő ezt ellenezte, abból a meggondolásból, hogy csak egyféle EU-tagság létezik, és ehhez a már létező szerződéses kötelezettségeken túl nem lehet további feltéteket szabni.

Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezetője csütörtökön üdvözölte Theresa May kezdeményezését, amellyel pártokon átívelő megegyezésre törekednek. Úgy fogalmazott, hogy a konzervatívok és a Munkáspárt közötti tárgyalások előremutatóak és konstruktívak, habár eredményre még nem vezettek. Corbyn örömmel fogadta a kormány jelzéseit arra nézve, hogy hajlandó változtatni korábban kőbe vésett elképzelésein az EU és Nagy-Britannia jövőbeli kapcsolatairól. „A kormánynak kompromisszumot kell kötnie” – mondta, arra utalva, hogy közelednie kell az álláspontjaiknak abban a kérdésben, hogy Nagy-Britannia maradjon-e vámunióban az EU-val a kilépés után. A Munkáspárt régóta hangoztatott álláspontja szerint a vámunió a helyes megoldás.

Az újabb népszavazást már elutasította a brit parlament

A brit kormány a héten már megtette az első formális lépéseket a brit EP-választási részvétel jogi előkészítésére, arra az esetre, ha az Egyesült Királyság még júniusban is az Európai Unió tagja lenne, írta az MTI. Ebben az esetben május 23-án lenne a brit EP-választás.

Az ellenzék részéről Sir Vince Cable , a Liberális Demokraták vezetője a nyilatkozatot követő vitában megkérdezte, hogy May hajlandó-e megfontolni a haladékkal nyert időszakban egy újabb EU-népszavazás kiírását.

Theresa May válaszában úgy fogalmazott: az újabb referendumot pártoló képviselők előterjeszthetnek ilyen értelmű módosítási indítványokat, amikor a kilépésről szóló törvényjavaslat újból a ház elé kerül, de az újabb népszavazás már az eddigi vitákban is felmerült, és a ház minden alkalommal leszavazta ezeket a kezdeményezéseket.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok