Index Vakbarát Hírportál

A brexit nem várt hatásai: egy német faluból egy másikba kerül az EU földrajzi középpontja

2019. április 13., szombat 14:28

Azt még ugyan nem tudni, hogy a britek pontosan mikor lépnek ki végül az EU-ból, de az biztos, hogy amikor ez megtörténik, akkor egy német faluban nagyon szomorúak lesznek az emberek, egy másikban viszont nagyon örülni fognak.

Az Európai Unió jelenlegi földrajzi középpontja a nagyjából 1900 lelket számláló Westerngrundban van, de a brexit után a középpont kb. 55 km-rel odébb fog csúszni, és a nagyjából 1200 fős, szintén bajor kistelepülés, Gadheim veheti majd át ezt a címet.

Itt már készülnek is a brit kilépésre, felirat hirdeti a faluban, hogy "Az EU következő középpontja", illetve németes precizitással már egy szántóföldön a középpont egészen pontos helyét is kijelölték, és letűztek egy EU-zászlót.

Néhányan annyira lelkesek attól, hogy micsoda turisztikai látványosság lesz a faluból, hogy szívesen adnának díszpolgári címet Theresa Maynek. A viccet félretéve viszont inkább úgy gondolják, hogy a falu szempontjából persze jó a brexit, de az EU egészét tekintve nagyon szomorú.

Westerngrundnak is szomorú nap lesz a brexit, a faluban ugyanis jelenleg emléktábla, kihelyezett EU-zászló, nagy Európa-térkép jelzi a látogatóknak, hogy bizony nem máshol, mint az EU középpontjában járnak.

A bajor falu egyébként 2013 óta, a horvát EU-csatlakozástól kezdve számít az EU földrajzi középpontjának.

Gadheim a hetedik település lesz a sorban, amelyik az EU középpontja címet magáénak tudhatja, 2004 óta pedig a negyedik német.

Az Európai Unió eddigi középpontjai:

(Reuters)

Rovatok