Index Vakbarát Hírportál

Az ecuadori elnök szerint Assange kémkedésre használta a nagykövetségen tartózkodást

2019. április 15., hétfő 08:24

Lenin Moreno ecuadori elnök szerint Julian Assange arra használta fel országa nagy-britanniai követségén tartózkodást, hogy kémkedjen. Moreno egészen pontosan azt mondta a brit Guardiannak, hogy a WikiLeaks-alapító kémkedési tevékenységének a központja volt a nagykövetség, ezt pedig nem tűrhették tovább, ezért döntöttek úgy, hogy kirakják. 

Reagált arra is, hogy egyesek, köztük Assange szemében árulóvá vált, amiért a menedékjogát visszavonta: "Ha a demokrácia és a sajtószabadság védelmezése, valamint az előző rezsim korrupt viselkedésének leleplezése azt jelenti, hogy áruló vagyok, akkor mondhat, amit akar. Megvan a joga, hogy kifejezze a véleményét. 

Az elnök sajnálatosnak találta azt, hogy az előző ecuadori vezetés mindehhez asszisztált, és igyekezett hangsúlyozni azt, hogy Assange eltávolítása a nagykövetségről kizárólag ecuadori döntés volt, és ebben semmilyen más ország nem gyakorolt rájuk nyomást. 

Moreno arról is beszélt, hogy Assange viselkedése egy idő után tolerálhatatlan volt a nagykövetségen dolgozók számára, és visszaélt az ecuadoriak türelmével, de szerinte a férfi a személyes higiéniájára sem adott, és olyan betegségekben szenvedett, melyek kezelésre szorultak volna. Assange ügyvédje korábban botrányosnak nevezte az ecuadori vezetés vádjait. 

A WikiLeaks alapítója hét évig tartózkodott az ecuadori nagykövetségen, de miután a múlt héten őrizetbe vették, bíróság elé is állították, tizenkét hónap börtönt kaphat. 

Rovatok