Index Vakbarát Hírportál

Halálos fenyegetéseket kap a Trump által a Twitteren meghurcolt képviselőnő

2019. április 15., hétfő 17:31 | aznap frissítve

Amióta Donald Trump a Twitterén posztolt Ilhan Omar demokrata képviselő egy korábbi beszédéről, megnőtt a képviselőnő felé irányuló halálos fenyegetések száma. A minnesotai képviselő szerint Trump viselkedésével legitimálja a szélsőjobboldali szélsőségesek erőszakos törekvéseit. Ezt a Fehér Ház szóvivője elutasította. 

Az elnök péntek esti bejegyzése óta rohamosan megnőtt az életem ellen irányuló fenyegetések száma, többen egyenesen az elnök videóüzenetére reflektálva. Köszönettel tartozom a hatóságoknak, hogy törődnek ezekkel a fenyegetésekkel

– mondta a képviselőnő vasárnap esti nyilatkozatában. 

Donald Trump pénteken posztolta a képviselőnő egy hónappal ezelőtti  felszólalását azzal a kiegészítéssel, hogy „Nem feledünk.” A képviselőnő ebben a felszólalásban a következőket mondta: 

Túl régóta élünk abban a kényelmetlen helyzetben, hogy másodlagos állampolgárokként vagyunk számon tartva, és kezd fogyni a türelmem, ahogy minden egyes muszlim türelmének is fogynia kellene. Az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Kongresszusa (CAIR) azután lett megalapítva, hogy 9/11-nél rájöttek, hogy pár muszlim csinált valamit, és ezért mindannyiunknak el kellett viselni, hogy fokozatosan elveszítettük a polgároknak járó szabadságunkat.

Omar ezt egyébként rosszul tudta, mert a CAIR-t 1994-ben alapították. 

A Fehér Ház szóvivője szerint alaptalanok a vádak, és Trump senkinek se szeretné, hogy bántódása essen, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy az ország elnökeként felszólaljon a képviselőnő szerinte folyamatos antiszemita hozzászólásai ellen, amelyekkel korábban a demokrata köröket is megosztotta. A képviselőnő korábban azzal vádolta meg az amerikai diplomáciát, hogy szimplán a pénzért áll Izrael oldalán a palesztin konfliktusban, és hogy Izrael hipnózis alatt tartja az egész világot, ami heves reakciókat váltott ki a képviselőnő közvetlen környezetében is. Több muszlim és zsidó vallási vezető is azt nyilatkozta, hogy a hasonló felszólalások csak arra alkalmasak, hogy egymásnak ugrasszák a békésen egymás mellett élő állampolgárokat a  helyi közösségekben.

Donald Trump hétfőn a képviselőnő otthonába, Minnesotába megy, amire Omar a következőt reagálta: 

Erőszakos bűncselekmények és egyéb szélsőjobbos erőszakos cselekedetek száma rohamosan megnőtt az országban, és a világon. Nem lehetünk tétlenek, amikor ezekre az ország legmagasabb tisztségét betöltő ember ösztönöz tömegeket. Azok a térségek, ahol 2016-ban befogadták Trump kampányrendezvényeit, átlagban 226 százalékos növekedést mértek a gyűlöletbeszéd következményeként, és ez különösen annak fényében vészjósló, hogy hétfőn az otthonomba, Minnesotába látogat az elnök. Az erőszakos retorikának, és a gyűlöletbeszéd semmilyen formájának nincs helye a társadalmunkban. Mindannyian amerikaiak vagyunk. Ez pedig emberéleteket sodor veszélybe. Véget kell ennek vetni.

(CNN)

Rovatok