Index Vakbarát Hírportál

Merkel: Az európai kultúra jelképe ég

2019. április 15., hétfő 20:20 | öt éve frissítve

A párizsi Notre-Dame kigyulladása miatt Emmanuel Macron francia elnök lemondta hétfő estére tervezett programját, és a helyszínre utazott. A Twitteren az alábbi üzenetet tette közzé:

Lángokban a párizsi Notre-Dame. Egy egész nemzet felkavarva. Gondoljunk minden katolikus emberre és minden franciára. Mint minden honfitársunk, el vagyok keseredve, ahogy lángok marnak minket.

Beomlott az épület csúcsa, a négyezeti huszártorony, a lángok elérték az egyik harangtornyot, de aztán többórás oltás után sikerült megmenteni a főszerkezetet és mindkét tornyot is. Hétfőn éjfélkor még folytatódott az oltás, de már csak kisebb tüzek maradtak a tetőn. A tetőszerkezet kétharmada megsemmisült.

„A legrosszabbat sikerült elkerülni, még ha a csatát teljesen nem is nyertük meg" – jelentette ki este 11 után tartott sajtótájékoztatóján Macron, aki szerint borzasztó dráma zajlott le hétfőn este a Notre-Dame-nál. Mint mondta, még a következő órák is nehezek lesznek. Megköszönte a lángokkal küzdő közel ötszáz tűzoltó munkáját. „Együtt építjük újjá a Notre-Dame-ot" – jelentette ki, ehhez a legnagyobb építészek segítségét kérik majd.

„A Szentszék megrendülve és szomorúsággal eltöltve fogadta hírét a Notre Dame székesegyházban pusztító szörnyű tűznek, amely a francia kereszténység és a világ egyik jelképében tombol” – jelentette ki Alessandro Gisotti, Ferenc pápa szóvivője az MTI szerint. 

Gisotti kifejezte együttérzését a francia katolikusokkal, valamint Párizs lakóival, illetve – mint mondta – imádkoznak a tűzoltókért, valamint mindazokért, akik mindent megtesznek a drámai helyzet megoldásáért.

Donald Trump amerikai elnök úgy fogalmazott a Twitteren, hogy szörnyű látvány a lángokban álló katedrális. Szerinte egyébként a levegőből, repülőgépekkel kellene oltani a tüzet. Az amerikai elnök megérkezett Minnesotába, hogy a helyi mágnásokkal tárgyaljon a helyi adózást illető kérdésekről, de elmondása szerint a tűz rányomta a bélyegét a tárgyalásra. 

Ami történik országokon, és mindenen máson átível. Mindannyiunk kultúrájáról van most szó.

Melania Trump first lady is megszólalt, együttérzéséről biztosította a franciákat. 

A szívem szakad meg a párizsi emberekért, miután láttam a párizsi Notre-Dame-nál tomboló tüzet.

Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke szerint a Notre-Dame világszerte a hit szimbóluma.

 Szívfacsaró látni, hogy Isten háza lángokban áll. 

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke rövid nyilatkozatot adott ki, ami szerint percről percre követi az eseményeket, és ahogy zsákmányul ejti a tűz az egész emberiség örökségét.

A katedrális írókat, festőket, filozófusokat inspirált, és látogatókat vonzott a világ minden szegletéből. Micsoda szomorú látvány! Micsoda borzalom!

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében együttérzését fejezte ki Franciaországgal, és úgy fogalmazott, hogy a párizsi Notre-Dame egész Európa katedrálisa. A hatalmas tűzvész sújtotta párizsi Notre-Dame-székesegyház „Franciaország és európai kultúránk jelképe” – jelentette ki Angela Merkel német kancellár.

Az egykori amerikai elnök, Barack Obama is a Twitteren fejezte ki együttérzését: 

A Notre-Dame a világörökség része, így osztozunk Franciaországgal a gyászukban. Természetünkből fakad, hogy gyászolunk, ha látjuk elveszni a múltat, de az is belőlünk fakad, hogy a holnapot megerősödve a felépüléssel kezdjük.

Rovatok