Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok szerint megszűnt az együttműködésük a NATO-val

2019. április 15., hétfő 15:03

Mind polgári, mind katonai vonalon teljesen megszűnt az együttműködés Oroszország és a NATO között - mondta Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes a RIA Novosztyi hírügynökség által hétfőn közölt interjújában.

A NATO maga vetette el a pozitív napirendet az Oroszországgal fenntartott viszonyban. Ilyen nem létezik. És egyelőre nincs jele annak, hogy a NATO-nál tudnák, hogyan kellene kijönni ebből a zsákutcából

- mondta Grusko, aki korábban Oroszország állandó NATO-képviselője volt. 

Abszurdnak minősítette a NATO-nak a katonai vonalon meglévő normális munkakapcsolatok felfüggesztésére vonatkozó döntését, szerinte az európai biztonság nagymértékben függ az Oroszország és a szövetség közötti viszonytól.

Vlagyimir Putyin a napokban beszélt arról, hogy a NATO nagyszabású hadgyakorlatokat tart az északi sarkvidéken, miközben Oroszország csak keleten, a szövetség felelősségi körén kívül rendez ilyeneket. Putyin elmondta: hajlandók rá, hogy az orosz katonai gépek bekapcsolt transzponderrel repüljenek a Balti-tenger fölött, ahogy azt 2016-ban Finnország kezdeményezte. Szerinte a NATO nem hajlandó erre. 

(MTI)

Rovatok