Index Vakbarát Hírportál

Merkel: Nagy siker az ENSZ migrációs csomagjának elfogadása

2019. április 15., hétfő 19:52

Nagy siker, hogy az ENSZ tagállamai elsöprő többséggel elfogadták a világszervezet migrációs megállapodását, és ezzel elfogadták azt is, hogy a menekülés és elűzetés ügye nemzetközi feladat, amelyet csak közösen lehet megoldani - jelentette ki Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben az ENSZ menekültügyi főbiztosával, Filippo Grandival folytatott megbeszélése előtt az MTI beszámolója szerint.

Merkel sajtónyilatkozatában aláhúzta, hogy szem előtt kell tartani "a menekültek emberi jogait, de természetesen a származási országok kötelességeit is, éppen úgy, mint a befogadó országok feladatait", és legfőképpen a menekülésre kényszerítő okok felszámolásáért kell küzdeni.

Mindez azt jelenti, hogy globális feladatról van szó, amelynek megoldásában felelősségük van a származási országoknak és azoknak az országoknak is, amelyekbe a menekültek érkeznek - tette hozzá Angela Merkel.

Elmondta, hogy előkészítenek egy Genfben decemberre tervezett nagyszabású találkozót, egy úgynevezett globális menekültügyi fórumot, amelyen áttekintik a migrációs megállapodás végrehajtását. Mint mondta, Németország "nagyon intenzíven" vesz részt ebben a munkában.

Rovatok