Index Vakbarát Hírportál

Trump republikánus kihívót is kap 2020-ra

2019. április 16., kedd 10:00

A Republikánus pártból kap kihívót Donald Trump amerikai elnök a 2020-as elnökválasztásra, miután Bill Weld, korábbi massachusettsi kormányzó bejelentette, hogy harcba száll a republikánus elnökjelöltségért. 

"Komolyan gondolom, hogy ha még hat évig menne ugyanez a Fehér Házban, akkor az utolsó két év tragédia lenne, szóval szégyellném magam, ha nem szállnék harcba" - mondta Weld a kampányvideójában, melynek a végén ott van a szlogenje is:

A jobb Amerika itt kezdődik. 

Azzal is elégedetlen, ahogy Trump a klímaváltozáshoz viszonyul, és ahogy a sajtóval bánik. 

Más kérdés, hogy Weld indulását nem támogatja a párt vezetése, a Republikánus Országos Tanács például közleményében azt írta, hogy nem sokra vezet az, hogy ha valaki az elnököt párton belülről hívja ki. Pláne úgy, hogy a Gallup kutatásából nemrég kiderült, a republikánus választók nyolcvankilenc százaléka Trumpot támogatja, aki az első negyedévben már össze is szedett harmincmillió dollárt az újraválasztási kampányára. 

Weld 1991 és 1997 között volt Massachusetts állam kormányzója, a 2016-os elnökválasztáson pedig libertárius jelölt, Gary Johnson alelnökeként vett részt. Korábban is felmerült, hogy mások is harcba szállhatnak a republikánus jelöltségért, azonban Weld az első, aki ezt hivatalosan is bejelentette. 

(CNN)

Rovatok