Index Vakbarát Hírportál

Macron: Öt év alatt újjáépítjük a Notre-Dame-ot!

2019. április 16., kedd 19:58 | aznap frissítve

Emmanuel Macron a párizsi Notre-Dame-katedrálist súlyosan megrongáló hétfő esti tűzvész másnapján rövid tévébeszédet intézett a francia néphez, melyben a nemzeti egység és a nehézségek legyűrésének méltatásán túl

konkrét ígéretet tett arra, hogy öt éven belül újjáépítik a Notre-Dame-ot.

Ez a vállalás igen merésznek tűnik a szakértői becslések tükrében. A német RTL ugyanis kedd délután megkérdezte Peter Füssenichet, egy másik ikonikus katedrális, a kölni dóm rekonstrukciós munkálatait vezető szakembert, hogy mennyi időt vehet igénybe egy ilyen nagyszabású munka. Az építész óvatosan nyilatkozott:

Azon spekulálni most, hogy mennyi ideig tartana az újjáépítés és mennyi pénzt emésztene fel: mintha üveggömbbe tekintenénk. Évekbe, talán évtizedekbe is kerülhet, amíg a borzalmas tűzvész okozta utolsó sérülést is maradéktalanul kijavítják.

Ez az időtartam egyáltalán nem tűnik pesszimistának, ha figyelembe vesszük, hogy

a kölni dóm helyreállítása több mint hetven éve tart,

miután a II. világháborúban 14 bombatalálat érte, a főhajó néhány boltíve be is omlott. Füssenich „európai méretű tragédiának" nevezte a hétfő esti tüzet, mivel a kontinens számos templomának és katedrálisának építőit ihlették francia épületek (a kölni dómot például az amiens-i katedrális):

Amikor a Notre-Dame utolsó kövét a helyére illesztették, akkor tették le a kölni dóm alapkövét.

Az építész véleménye szerint

a tüzet követő napok döntőek lehetnek.

Ugyanis ekkor dől el, kitart-e a tetőszerkezet az oltáshoz használt, a boltozatban maradt víz súlyának nyomása alatt. Füssenich szerint a kölni dómban nem fordulhatna elő ekkora tűzvész, ugyanis a XIX. században a katedrális tetőszerkezetének fagerendáit vasra cserélték.

(MTI)

Rovatok