Index Vakbarát Hírportál

Kimenekítették a legértékesebb műkincseket, gyűjtés és adakozás indult

2019. április 16., kedd 08:00 | aznap frissítve

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere a Twitteren jelentette be, hogy a Notre-Dame nagy művészeti darabjai és szent elemei megmenekültek a tűzből.

"Hála a tűzoltóságnak, a rendőrségnek és az önkormányzati munkatársaknak", írta a polgármester, ismertette, a töviskoszorú és számos más jelentős műalkotás is biztonságos helyen van. Erről fotót is közzétett:

Sikeresen kimentették a lángoló Notre-Dame-ból a műkincsek és más értékes tárgyak jelentős részét – jelentette be Gabriel Plus, a párizsi tűzoltóság szóvivője. A Le Monde tudósítása szerint az alezredes arról tudott beszámolni: az egyházi szertartások kellékeit, köztük felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat egy helyen tárolják, ezeket a tűzoltók kivitték a székesegyházból és biztonságba helyezték.

A France 24 tudósításából az is kiderült, hogy az orgona is viszonylag jó állapotban megúszta a tüzet. Az épület orgonája 7800 sípból áll, többször felújították, és a mai napig működik. 

Arról egyelőre nincs információ, hogy a templom belsejében mekkorák a károk, ahogy arról sem, hogy az épület nem mozdítható részeinek, vagy épp az orgonának a sorsa mi lett. Hajnalban mindenesetre a tűzoltóság azt közölte, sikerült megfékezni a tüzet. Az épületben keletkezett kár azonban egyelőre felbecsülhetetlen. Az épület újjáépítéséhez és a szent emlékek rekonstruálására világszerte gyűjtések indultak az éjszaka folyamán.

Rovatok