Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó hamar megtalálta a közös hangot a brazil elnök fiával: Soros

2019. április 17., szerda 18:58 | aznap frissítve

Teljesen új alapokra helyezik a magyar-brazil külpolitikai és gazdasági kapcsolatokat, Magyarország nagyobb figyelmet szentel Brazíliának, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki Budapesten fogadta Eduardo Bolsonarót, a brazil képviselőház külügyi és védelmi bizottságának elnökét, aki a tavaly megválasztott, szélsőjobboldali brazil elnök, Jair Bolsonaro fia.

Egy valamiben biztosan egyetértettek. Az MTI tudósítása szerint ugyanis  Eduardo Bolsonaro azt mondta: 

Brazíliában szintén nem fogadják szívesen Soros György befolyásgyakorlását.

Szijjártó Péter arról beszélt, hogy  a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséhez jó alapot ad, hogy a két ország vezetése fontos politikai és stratégiai kérdésekben hasonló álláspontot képvisel. Ilyen kérdés a migráció. Brazília és Magyarország egyaránt nemmel szavazott a globális migrációs csomagra, a két ország fenntartja magának a jogot, hogy maga dönthesse el, kit enged be a területére. Mindkét ország fontosnak tartja a keresztény értékek képviseletét, és  a nemzeti érdeket tekintik elsőszámú szempontnak a külpolitikai döntések meghozatalakor, mondta Szijjártó.  

Közös stratégiát fogadtak el, amelyben a gazdasági kapcsolatokra, az agrártechnológiákra, a vízgazdálkodásra és az egészségiparra összpontosítanak, még szorosabbra fűzik a kutatási együttműködést, és növelik az ösztöndíjak számát a brazil hallgatóknak.  Magyarország évente 250 ösztöndíjat ad brazil hallgatóknak. Most úgy döntöttek, tervet készítenek a magyar bencések által vezetett brazíliai magyar iskola fenntartására, mivel jelentős magyar közösség él Brazíliában.

A kétoldalú kereskedelmi forgalom folyamatosan nő, az Eximbank  415 millió eurós hitelkeretet nyitott, hogy a magyar cégek minél eredményesebben működhessenek együtt  brazil  partnereikkel.  Eduardo Bolsonaro arról beszélt, hogy országában valóban fontos változások történtek, ezért most új partnereket keresnek. Megköszönte Magyarországnak a Brazíliának nyújtott támogatást, az ösztöndíjakat, a gazdasági együttműködést, valamint azt, hogy az ország nyitott Latin-Amerika felé.

Tavaly októberben az elnökválasztást a sokak által "brazil Trumpnak" kikiáltott, radikális Jair Bolsonaro nyerte meg az országot sokáig irányító, de korrupciós botrányokba keveredett Munkáspárt jelöltje ellen. A korábban szélsőséges, szexista, homofób és rasszista kijelentéseiről is ismert egykori katonatiszt a szociális konzervativizmust ötvözné a gazdasági liberalizmussal, hatalmas gazdasági növekedést, infrastrukturális fejlesztéseket ígért.

Rovatok