Index Vakbarát Hírportál

Nyilvánosságra hozták a Trumpról és az oroszok kapcsolatáról szóló titkos jelentést

2019. április 18., csütörtök 16:15

William Barr igazságügyi miniszter és helyettese, Rod Rosenstein magyar idő szerint kora délután sajtótájékoztatón mutatták be az úgynevezett Mueller-jelentés szerkesztett, de így is 400 oldalra rúgó változatát, melyet a kongresszusnak adnak ki, és amit már teljes terjedelmében nyilvánosságra is hoztak (a teljes jelentést ide kattintva érheti el).

Trump a jelentés nyilvánosságra hozatalára egy Trónok Harca-mémmel reagált. "Nem volt összejátszás. Nem volt akadályozás. Sivalkodók és szélsőbaloldali demokraták: vége a játéknak" - ezt írták Trónok Harca-betűtípussal a képre, amin Trump háttal áll.

A legérdekesebb részletek:

Barr köszönetét fejezte ki Robert Mueller különleges ügyésznek és Rod Rosenstein igazságügy-miniszterhelyettesnek, hogy kiderítették, Oroszország milyen módokon akart beavatkozni a 2016-as amerikai elnökválasztásba.

A jelentés megjelenését követően Nanci Pelosi, a képviselőház demokrata házelnöke Twitteren azt írta, a teljes jelentés alapján nyilvánvaló, hogy Barrnak nincs igaza abban, hogy Trump ne akadályozta volna az igazságszolgáltatás munkáját.

Trumpot felkészítették

Demokrata párti képviselők a sajtótájékoztató előtt amiatt értetlenkedtek, miért kellett még azelőtt tájékoztatót tartani, hogy a törvényhozók ténylegesen megismerhették volna a szöveget, és amiatt is többen háborogtak, hogy a New York Times - illetékesek által meg nem cáfolt - információi szerint a Fehér Ház már korábban megismerhette a szöveget, és az igazságügyi tárcával folytatott konzultációk segítségével

Trump jogászcsapata előre fel tudott készülni, hogyan kommunikáljanak a jelentés tartalmával kapcsolatban.

Az igazságügyi minisztérium által egyes részein tömörített szöveg körülbelül négyszáz oldalra rúg, és szerkesztői négyféle színkóddal különítették el a benne szereplő négyféle típusú információt:

  1. a nyilvánosságra nem hozható bizonyítékokat,
  2. a titkosszolgálati érdekek – például források és hírszerzési módszerek védelme - miatt kitakart részleteket,
  3. a jelenleg is folyó – például a dél-new-york-i ügyészséghez kiszervezett – vizsgálatokat érintő információkat,
  4. az olyan, információkat, melyek szükségtelenül megsértettek bizonyos személyiségi jogokat

Két évet meséltek el két oldalban

A csaknem két éves vizsgálat lezárását csaknem egy hónapja jelentette be Robert Mueller különleges ügyész, és pár napra rá Mueller felettese, William Barr igazságügyi miniszter (akit Trump azután nevezett ki a novemberben menesztett Jeff Session helyére, hogy a jelentéssel kapcsolatban vitatható okfejtéssel kimutatta, hogy hivatalban lévő elnököt nem lehet megvádolni).

Mi is ez a nyomozás?

Az FBI közvetlenül a 2016-os elnökválasztás után megkezdte a nyomozást a Trump-kampány orosz titkosszolgálatokkal, illetve Putyin köreihez kapcsolható oligarchákkal való esetleges együttműködéséről. A nyomozás azután lépett szintet, hogy a frissen beiktatott elnök kirúgta James Comey FBI-igazgatót, miután az nem volt hajalandó leállítani a nyomozást. A Comey kirúgása miatt kitört – kétpárti – felháborodás miatt az igazságügyi miniszterhelyettes májusban különleges ügyésznek nevezett ki egy tapasztalt (amúgy republikánus szavazó) jogászt. Robert Mueller 60 fős csapatával felvette az FBI által kezdett nyomozások fonalát, és azt is elkezde vizsgálni, hogy az elnök nyomozással szembeni ellenkezése nem merítette-e ki az „igazságszolgáltatás akadályozásá”-nak bűncselekményét. A 674 napon át tartó, 19 jogászt és 40 FBI-nyomozót alkalmazó, az amerikai adófizetőknek összesen 25 millió dollárjáába kerülő nyomozás során összesen csaknem 500 embert hallgattak ki, és 34 gyanúsított ellen emeltek vádat – közülük Trump öt egykori bizalmasa és üzlettársa is elismerte a bűnösségét bizonyos vádpontokban.

a több mint háromszáz oldalas titkos dokumentumból egy négy oldalas összefoglalót küldött a kongresszusnak.

Ebből a négy oldalból ráadásul kettő a nyilvánosságra hozatal technikai részleteiről szólt, tehát az nyomozás fő kérdéseinek Barr összesen két oldalt szentelt. Trump minisztere szerint a nyomozás két végkövetkeztetésre jutott:

Az összefoglaló egyébként nem tér ki a Mueller-vizsgálat harmadik területére, az orosz beavatkozás elleni amerikai titkosszolgálati lépésekre. Az előzetes latolgatások alapján a 400 oldalnyi szövegből rengeteg muníciót lehet kibányászni a moszkvai Trump-torony tervezetének eltitkolásától a WikiLeaks-adatokhoz való hozzáférés módjáig, de azok az indoklások is érdekesek lehetnek, melyek arról szólnak, miértejtették a vádemelés ötletét mondjuk Trump veje, Jared Kushner vagy az ifjabb Donald Trump ellen.

A hiányérzetet növelte, hogy Barr-összefoglaló megfogalmazásai jogi értelemben igen pongyolának számítanak, és igen tág teret hagynak az egymástól teljesen eltérő különböző értelmezések számára.

Trump és az elnök vizsgálatban érintett családtagjai, illetve munkatársai az összefoglalót saját ártatlanságuk bizonyítékaként tálalták, és heves kirohanásokat intéztek a Mueller-vizsgálatot óriási terjedelemben tárgyaló ellenzéki sajtó ellen. A demokrata pártban viszont nagy felháborodást keltettek az összefoglaló hiányosságai (illetve a szövegen átsejlő szubjektív értelmezések), ezért azonnal a teljes jelentés nyilvánosságra hozatalát követelték.

Ahogy arról a Barr-összefoglalót követő elemzésben is írtunk, a republikánusok és Trump legfontosabb célja, hogy az elnök ne cipelje magával a 2020-as kampányba a Mueller-ügyet, demokratáknak viszont épp ellenkezőleg, az az érdeke, ha a jelentéssel kapcsolatos kongresszusi viták, meghallgatások minél tovább tartanak (a képviselőház kétpárti támogatással már március végén elküldte egy részletes beszámolóra való meghívóját Robert Muellernek).

Borítókép: William Barr és Rod Rosenstein Fotó: Win McNamee/Getty Images

Rovatok