Index Vakbarát Hírportál

Huszonharmadszorra tüntettek a sárgamellényesek Franciaországban

2019. április 20., szombat 15:21

Szombaton újra tüntettek a sárgamellényesek Franciaországban, akikkel szemben Párizsban a rendőrök könnygázt vetettek be. Kora délutánig 126 embert vettek őrizetbe a hatóságok. Több tiltakozó kifogásolta, hogy a Notre-Dame székesegyház újjáépítésének ügye elhomályosítja a mozgalom követeléseit, írja az MTI.

Ez volt sorozatban a 23. szombat, amin tüntettek.

Több ezer ember vonult a fővárosban a pénzügyminisztérium épületétől a Köztársaság teréig. Helyenként a demonstrálók útakadályokat gyújtottak fel, de a lángokat a tűzoltók hamar eloltották.

A szervezőknek korábban megtiltották, hogy a nemrég egy hatalmas tűzben jelentősen megsérült Notre-Dame katedrálisnál is tüntessenek. A francia belügyminiszter ugyanis gyújtogatástól és fosztogatástól tartott. A párizsi rendőrfőnök szerint "színtiszta provokáció" lenne, ha a Notre-Dame környékén is felvonulnának.

A tüntetők Emmanuel Macron államfő gazdaságpolitikája, a magas adók és a gazdasági egyenlőtlenségek ellen tiltakoztak Párizsban és környékén, illetve más francia városokban. A nagyrészt békés megmozdulásokon több helyen felszínre került az elégedetlenség azzal kapcsolatban, hogy a tűzvészben megrongálódott Notre-Dame székesegyház újjáépítésére irányuló erőfeszítések háttérbe szorítják a sárgamellényesek követeléseit.

Több aktivistát most már az is dühíti, hogy francia milliárdosok pár nap alatt egymilliárd eurót ajánlottak fel a Notre-Dame helyreállításának támogatására, míg a sárgamellényesek követeléseit továbbra sem teljesítik, és rengeteg ember napi megélhetési gondokkal küzd.

A sárgamellényesek úgy gondolják, az a rengeteg pénz, ami rövid idő alatt összegyűlt a katedrális felújítására - mostanra több mint egymilliárd euró -, annak a bizonyítéka, hogy mekkora a szakadék Franciaországban szegények és gazdagok között, a felajánlott összegek pedig a gazdagok önelégültségéről árulkodnak, hiszen erre van pénzük, de az alacsony jövedelmű munkások problémáinak megoldására nincsen. Akadnak olyanok is, akik az adományok adómentességének lehetőségét kritizálták, ami nem összeegyeztethető az adóegyenlőség elvével.

Macron kedd este, a Notre-Dame-ban pusztító tűz utáni napon tartott televíziós beszédében közölte, hogy határozatlan időre elnapolja a jobb életkörülményekért hónapok óta tüntető sárgamellényesek mozgalmának hatására tervezett intézkedések bejelentését. "Most nem ennek van az ideje", mondta, miután bejelentette, hogy Franciaország öt éven belül újjáépíti a Notre-Dame székesegyházat.

Rovatok