Index Vakbarát Hírportál

Vietnámiak és amerikaiak közösen tisztítják meg a mérgezett vietnámi talajt

2019. április 20., szombat 13:03

A vietnámi háború idején az amerikai légierő egy Agent Orange nevű, dioxintartalmú vegyszerből több ezer tonnányit szórt le Dél-Vietnám fölött, hogy hogy megsemmisítse a termést, valamint a gerilláknak fedezéket nyújtó trópusi erdőket. A vegyszert annak idején a Bien Hoa légi támaszponton tárolták, amely akkor még az amerikai hadsereg bázisa volt. Ettől, illetve ennek egy részétől fogják megtisztítani a talajt egy dél-vietnami egykori amerikai katonai bázison, a vietnámi és az amerikai kormány szombaton indított közös programja keretében - közölte az Egyesült Államok vietnámi konzulátusa.

A Ho Si Minh-várostól 25 kilométerre található Bien Hoa légi támaszponton tartották a projekt hivatalos megnyitóját vietnámi és amerikai tisztségviselők - utóbbiak között kilenc szenátor - is megjelent. 

AZ AGENT ORANGE BEVETÉSÉNEK SÚLYOS EGÉSZSÉGKÁROSÍTÓ HATÁSA VOLT, TÖBB SZÁZEZER ESETBEN OKOZOTT SZÜLETÉSI RENDELLENESSÉGET VIETNAMBAN AZ AMERIKAI KATONÁK 1973-AS KIVONULÁSA UTÁN IS.

A vietnami védelmi minisztérium és az amerikai nemzetközi fejlesztési ügynökség közös - egyelőre öt évre szóló - projektjének keretében nagyjából 150 ezer köbméternyi talajt fognak megtisztítani a gyomirtó maradványaitól 183 millió dollárból. Összesen nagyjából 500 ezer köbméternyi föld lehet szennyezett, és olyan 10 évre, valamint 390 millió dollárra lenne szükség, hogy megszűnjön a talaj mérgezettsége- írja a VN Express

Tavaly a két kormány 110 millió dollárt fordított Da Nang nemzetközi repülőterén a dioxinnal szennyezett talaj megtisztítására.

(MTI)

Rovatok