Index Vakbarát Hírportál

45 gyerek halt meg a Srí Lanka-i merényletben

2019. április 23., kedd 08:00

Friss: Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett kedden a húsvétvasárnapi Srí Lanka-i terrortámadások elkövetőjeként, jelentette a szervezet Aamák nevű "hírügynöksége". A terrorszervezet egyelőre semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá, hogy valóban ők állnak a több mint 300 emberéletet kioltó támadás hátterében, írja az MTI.

Időközben 321-re nőtt a Srí Lanka-i merényletsorozat halálos áldozatainak száma – írta a Guardian a 22 milliós szigetország rendőrségi szóvivőjére hivatkozva. Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb merényletét – amelynek félezer sérültje is van – egyelőre senki sem vállalta magára. A hatóságok azonban muszlim szeparatistákat sejtenek a terrortámadás mögött. 39 külföldi van az áldozatok között.

Az UNICEF szóvivőjének beszámolója szerint

a szállodákat és keresztény templomokat ért támadásban 45 gyerek vesztette életét.

A kormány szerint az öngyilkos merényletsorozat az új-zélandi Christchurchben elkövetett, félszáz muzulmán ember életét követelő vérontással hozható összefüggésbe – írta az Independent.

A húsvétra keresztény templomok és szállodák ellen időzített merényletek kapcsán negyven embert vettek őrizetbe, a hatóságok egy szíriai állampolgárt is kihallgattak. 

A történet azért is különösen tragikus, mert a hírek szerint hetekkel korábban a szolgálatok elég pontos információval rendelkeztek arról, hogy merénylet van készülőben.

Kedden háromperces néma csenddel indult az országos gyász Srí Lankán, ahol az áldozatok eltemetése is megkezdődött. A merényletsorozat egyik helyszínéhez közeli kórház már közölte, nincs kapacitása arra, hogy további holttesteket tároljon.

Szóltak, hogy nagy baj lesz

A Srí Lanka-i vezetés szokatlanul konkrét jelzéseket kapott Indiából és az Egyesült Államokból április folyamán arról, hogy súlyos terrortámadás készül az országban. Nemcsak a támadások jellegét, jól körülhatárolható célpontjait adták meg, de név szerinti lista is készült a lehetséges elkövetőkről. 

Érdemi intézkedés azonban nem történt, ami részben azzal is magyarázható, hogy az államfő és a kormány tavaly ősz óta komoly vitában áll, a kormányfő nem vehetett részt a nemzetbiztonsági üléseken sem.

Rovatok