Index Vakbarát Hírportál

A keddi eső tovább pusztíthatja a Notre-Dame-ot

2019. április 23., kedd 14:17 | aznap frissítve

Szombatra az építészeknek és építőmunkásoknak sikerült stabilizálni a párizsi Notre-Dame székesegyház tűzvészben meggyengült struktúráját, és már a tűzoltók is befejezték az összes munkálatot, ezért péntek éjjel megkezdték a levonulást a katasztrófa helyszínéről. A BBC cikke szerint most viszont gőzerővel dolgoznak a munkások, hogy valahogy befedjék az épületet, mert a meteorológusok keddre esőt – sőt estére akár vihart – mondanak Párizsban, és egy eső tovább rombolná az épületet. 

Az épület egyik részét már befedték az eső ellen a tűzoltók, ott, ahol részlegesen beomlott az épület, de az építészek újabb beomlástól tartanak egy heves esőzés után. Philippe Villeneuve főépítész arról beszélt, hogy abszolút prioritás egy ponyva ráterítése a sérülékeny részekre. A gerendák az állványokhoz már a helyszínen vannak, érkezik a fólia is, amit alpin technikával fognak felhelyezni, egy nagy esernyőt alkotva ezzel az épület fölé.

Ám az még nincs kész, a meteorológiai előrejelzés miatt viszont sürget az idő, a főépítész szerint nem várhatnak egy esetleg a keddre jelzett esőnél is nagyobb viharra. 

Édouard Philippe francia kormányfő április 17-én jelentette be, hogy nemzetközi építészeti pályázatot hirdetnek a székesegyház leomlott huszártornyának újjáépítésére.

„A pályázat segítségével döntik el, hogy az eredeti másolatát építik meg vagy korunk technikáinak és kihívásainak megfelelő új toronyra van szükség” – mondta. A 19. században Eugene Viollet-le-Duc által épített, 93 méter magas, fából készült és ólommal borított szerkezet összeomlott a hétfői tűzben. A székesegyház építése a 12. században kezdődött, és csaknem 200 éven át tartott. Az eredeti huszártorony 1250-ben épült, 1786 és 1792 között lebontották.

A ponyvázás azonban csak átmeneti megoldás, amelyet egy hatalmas "esernyő" vált majd fel az épület és az ott dolgozó munkások megóvására arra az időszakra, amíg teljesen helyreállítják a katedrális, számolt be az MTI. Ehhez hasonló megoldást alkalmaztak Párizsban a Panthéon felújításakor. A stabilabb ernyő felállítása szakemberek szerint legkorábban három hét múlva kezdődhet meg, mert először a leomlott huszártorony felújítására emelt állványzat maradványait kell lebontani.

(Bortókép: A Notre-Dame épülete 2019. április 23-án. Fotó:  REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Rovatok