Index Vakbarát Hírportál

Képzetlen munkanélkülieknek indít iskolát Macron felesége

2019. április 25., csütörtök 14:10

Brigitte Macron szeptemberben felnőttiskolát nyit Párizs egyik hátrányos helyzetű elővárosában, Clichy-sous-Bois-ban, ahol maga is tart majd időnként francia irodalom órákat, írja az MTI. A francia elnök felesége 2015-ig gimnáziumi franciatanárként dolgozott. A tanítást akkor hagyta abba, amikor férje, Emmanuel Macron gazdasági miniszter lett.

Az LVMH divatcég finanszírozta iskola 25 évnél idősebb, képzetlen munkanélküliek számára indul. Számukat több mint 300 ezerre becsülik Franciaországban. A francia elnök felesége a tanmenet részletes kidolgozására létrehozott egy 15 fős pedagógiai testületet, amiben helyet kapott a párizsi elővárosok baloldali polgármesterei mellett például Thierry Marx, Michelin-csillagos éttermek séfje és Ben-J rapper is, akik évek óta elkötelezetten küzdenek az iskolai leszakadás ellen.

A pedagógiai projekt már elkészült, az iskolában a tanárok francia-, matematika- és angolórákat adnak, a kilenc hónapig tartó képzésben a diákok pedig egyebek mellett megtanulnak életrajzot írni és számos olyan dolgot, amely a munka világában segítheti őket. Az iskolában sportolók, művészek és közéleti emberek is tartanak majd egy-egy órát.

Az elnök felesége a második intézményt a dél-franciaországi Valence egyik elővárosában tervezi megnyitni.

Rovatok