Index Vakbarát Hírportál

Kopt keresztény szerzeteseket ítéltek halálra gyilkosságért

2019. április 25., csütörtök 16:59

Halálra ítéltek két kopt keresztény szerzetest Egyiptomban, amiért tavaly meggyilkoltak egy püspököt.

2018 júliusában találtak rá az akkor 64 éves Epiphanius püspök holttestére egy északnyugat kairói sivatagi kolostorban. A kiérkező rendőrség a püspök koponyatörései miatt gyilkosságra kezdett gyanakodni. A hatóságok a szerzetesek és a püspök közötti ismeretlen ellentéteket nevezték meg a gyilkosság okaként.

Az ítéletet eredetileg februárban hozták meg, mielőtt továbbküldték az egyiptomi nagymuftinak felülvizsgálatra. A Damanhur Bűnügyi Bíróság végül szerdán mondta ki a szerzetesek halálos ítéletét.

Egyikőjük, Wael Saad elismerte az egyiptomi ügyésznek, hogy egy vasrudat használva, három ütéssel végzett a püspökkel. Társát, Remon Rasmit bűnrészesség vádjával ítélték el. A tárgyalásokon kiderült, hogy az ő feladata megfigyelés volt a gyilkosság közben, hogy elkerüljék az esetleges szemtanúkat. Hogy a büntetését elkerülhesse, Remon augusztusban öngyilkosságot kísérelt meg, sikertelenül. A szerzetesek még fellebbezhetnek az ítélettel szemben.

Az eset az egész egyiptomi kopt keresztény egyházat megrázta, amelynek a követői a lakosság 10 százalékát teszik ki. Az egyház vezetője, II. Teodor kopt pápa számos intézkedést tett a szerzetesi fegyelem helyreállításáért. Az új szerzetesek toborzásának szüneteltetését egy éve jelentették be, és a szerzeteseknek a közösségi média fiókjaikat is törölniük kellett.

(BBC, Egypt Independent)

Rovatok