Index Vakbarát Hírportál

Macron: A sárgamellényesek kezdeti követelései jogosak

2019. április 25., csütörtök 21:18 | aznap frissítve

Emmanuel Macron francia államfő szerint a két évvel ezelőtti megválasztása óta megkezdett reformoknak folytatódniuk kell, mert azok „alapvetően megfelelnek a franciák elvárásainak" a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen ötödik hónapja tüntető sárgamellényes mozgalom okozta válság ellenére.

Ez volt az a beszéd, amit eredetileg múlt hétfőn tartott volna, de a Notre-Dame kigyulladása miatt elhalasztotta.

Macron a BBC szerint azt mondta, hogy a sárgamellényes mozgalom követeléseinek középpontjában jogos elvárások állnak. Azonban úgy látja, hogy a kormányzati reformok megfelelőek voltak, csak nem elég gyorsak. Azt mondta, sokat tanult a vitákból.

„Úgy gondolom, hogy a folyamatban lévő és a jövőbeni átalakulások nem állhatnak le, mert azok alapvetően megfelelnek honfitársaink elvárásainak" – fogalmazott a francia elnök a sárgamellényesek követeléseiről rendezett nagy nemzeti vitasorozat következtetéseiről a hivatalában tartott sajtótájékoztatóján. „Az elmúlt két évben megkezdett irányvonalak igazságosak, még ha nem is elég gyorsak, radikálisak és humánusak" – tette hozzá.

Macron a sárgamellényes mozgalomnak a társadalom többsége által támogatott kezdeti követeléseit jogosnak nevezte, amelyeket szerinte nem homályosíthat el az, hogy egyesek erőszakos cselekményeket hajtanak végre, írja MTI.

Megerősítette, hogy a várható intézményi reformok közül támogatja az arányosabb választási rendszer bevezetését és a mandátumhalmozás korlátozását, de elutasítja a sárgamellényesek egyik fő követésének számító állampolgári kezdeményezésű népszavazást.

A sárgamellényes tüntetésekről itt írtunk bővebben:

Rovatok