Index Vakbarát Hírportál

18 hónapot kapott az oroszok vörös ügynöke

2019. április 26., péntek 18:49

18 hónapos börtönbüntetésre ítélték Washingtonban az orosz Marija Butyinát, aki 2016-ban aktívan részt vett az amerikai választók befolyásolására irányuló orosz kampányban – írta az MTI.

A 30 éves Butyina tavaly, a letartóztatása után bűnösnek vallotta magát, és elismerte, hogy részese volt annak a szervezett orosz kampánynak, amely Oroszország és befolyásos amerikai republikánus személyiségek közötti kapcsolatok kiépítését célozta.

Letartóztatására épp egy nappal az előtt került sor, hogy Donald Trump és Vlagyimir Putyin találkoztak tavaly Helsinkiben. Az orosz fél mondvacsinált ügynek nevezte a történteket. Butyina ügye nem volt hasonlítható Anna Chapman kémhálózatához, de a két vöröshajú kémnő története így is kellemetlen volt az orosz kapcsolatok miatt egészen mostanáig kényelmetlen helyzetben lévő Trumpnak.

Az amerikai ügyészek eleinte úgy jellemezték Butyinát, mint aki szexet ajánlva próbált meg beférkőzni befolyásos amerikai konzervatív körökbe és hálójába vonni republikánus politikusokat és közéleti szereplőket, köztük az Egyesült Államokban igen befolyásos Országos Lőfegyverszövetség (NRA) tagjait. Ennek a szervezetnek volt tagja Butyina is, aki egy jó nevű egyetemen tanult nemzetközi kapcsolatokat.

A vádirat szerint összeesküvést követett el annak érdekében, hogy idegen ország ügynökeként tevékenykedhessék az Egyesült Államokban.

Ez önmagában nem lett volna illegális tevékenység, ha bejegyezteti magát külföldi ügynökként – azaz külföldi kormány érdekében lobbitevékenységet folytató személyként. Ezt azonban nem tette meg.

"Az Egyesült Államok mindig nagyon szívélyes volt hozzám" - mondta, és hozzátette, hogy csak azért nem jegyeztette be magát idegen ország ügynökeként, mert nem tudott róla, hogy ezt kellett volna tennie.

A pénteki tárgyaláson Marija Butyina könnyes szemmel kért bocsánatot és kegyelmet a bírótól. Mint mondta: "nagyon sajnálja" a történteket, és soha nem akart kárt okozni az amerikai politikának.

Az igazságügyi minisztérium - arra hivatkozva, hogy Marija Butyina együttműködött a hatóságokkal - csak 18 hónapos börtönbüntetést, majd ennek letöltése után azonnali kitoloncolást kért. A védelem szintén arra hivatkozott, hogy a nő teljes mértékben együttműködött az amerikai hatóságokkal, átadott minden dokumentumot és feltárta teljes kapcsolatrendszerét, és ezért a büntetés enyhítését szorgalmazta. 

Az 1948-ban elfogadott 951-es törvény alapján 10 évvel is sújthatták volna regisztráció nélküli lobbitevékenységéért – írta a Newsru.com.

„Marija cselekedetei nem voltak titkosak" - mondta Alfred Carry, Butyina ügyvédje, aki szerint ügyfele kilenc hónapon keresztül magánzárkában "senyvedett". A védelem 9 hónapos büntetést szeretett volna elérni, így Butyina az ítélethirdetéssel szabadon távozhatott volna. Így Butyinának további 9 hónapig kell börtönben maradnia. Büntetése letöltése után azonnali hatállyal kiutasítják az Egyesült Államokból.

Tanya Chutkan bíró hangsúlyozta, hogy Marija Butyina "kifinomult módszerekkel" tevékenykedett és sikerült "mélyen behatolnia" amerikai politikai szervezetekbe.

A 30 éves Butyina a dél-szibériai Barnaulból származott, jó anyagi helyzetben lévő vállalkozó családjából. Ő maga is egy kisebb helyi ruhabolt-hálózat tulajdonosa volt , ezeket eladva költözött Moszkvába.

Itt Alekszandr Torsin felsőházi képviselő személyi asszisztense lett. Torsin – aki maga is tagja volt az amerikai fegyverviselést propagáló NRA-nak – később az Orosz Központi Bank helyettes vezetője lett.

Akkor ment nyugdíjba, amikor kiderült, hogy egykori protezsáltja hajlandó az amerikai ügyészséggel együttműködni.

Rovatok