Index Vakbarát Hírportál

Rajtaütés után tűzpárbaj a Srí Lanka-i merénylet gyanúsítottjai és a hatóságok között

2019. április 26., péntek 17:01

Srí Lanka katonai szóvivője azt közölte, hogy a katonáik tűzpárbajba keveredtek a húsvéti merényletek gyanúsítottjaival, tweetelte az AP hírügynökség.

Sky szerint a hatóságok rajtaütést hajtottak végre egy feltételezett bombagyáron Ampara Sainthamaruthu településen. Azt is írták, hogy robbanás volt a környéken, és amikor a katonák odamentek kivizsgálni, mi történt, akkor nyitottak rájuk tüzet.

Szombat reggel a hadsereg szóvivője közölte, hogy a lövöldözésnek 15 halálos áldozata volt, köztük hat gyerek. A holttesteket egy lakóházban találták meg. A lövöldözés során négy, feltehetően az Iszlám Államhoz tartozó fegyverest is megöltek.

Az MTI szerint a razzia során a robbanó mellényeket, robbanószereket, detonátorokat és fémgolyókat találtak. A Twitteren több helyi hírügynökség is azt tweetelte, hogy három robbanás is volt a rajtaütésnél, elképzelhető, hogy öngyilkos támadási céllal.

A húsvéti robbantásoknak 253 halottja és mintegy 500 sebesültje volt. Mint kiderült, egy gazdag helyi fűszerkereskedő korábban Angliában tanuló fiai is részt vettek a merényletekben. Úgy tudni, a merényletek kitervelője is meghalt a robbantásokban. A merényletet az Iszlám Állam vállalta magára.

A Srí Lanka-i rendőrség 140 embert keres, akiknek feltehetően összeköttetéseik lehetnek az Iszlám Állammal, közölte az elnök pénteken.

Az amerikai külügyminisztérium eközben óva intette állampolgárait attól, hogy Srí Lankára utazzanak, mivel úgy tudják, hogy terrorista csoportok továbbra is támadásokat terveznek Srí Lankán.

Az amerikai kormány egyúttal elrendelte az ottani képviseletein dolgozó munkatársak családtagjainak és kiskorú gyermekeinek hazautazását is. Felhatalmazást adott arra is, hogy azok a munkatársak, akiknek ottléte nem elengedhetetlen, önkéntes alapon visszatérhessenek az Egyesült Államokba.

Ide kattintva olvashatják az eddigi cikkeinket a témában.

Rovatok