Index Vakbarát Hírportál

Putyin: Oroszország az összes ukránnak adna orosz állampolgárságot

2019. április 27., szombat 14:50

Putyin Kínában egy sajtótájékoztatón azt mondta, Oroszország megkönnyítené az állampolgárság megszerzését az összes ukránnak. Mindezt két nappal azután, hogy bejelentette, a Donyeck és Luganszk szakadár területein élők könnyített módon juthatnak orosz útlevélhez. A bejelentés hatalmas tiltakozást váltott ki az ukrán kormányból, szerintük Moszkva további káoszt akar Ukrajnában.

A kritikákra az orosz államfő a Kim Dzsongunnal tartott találkozója után, egy újságírói kérdésre azt válaszolta,

fura, hogy egy ilyen döntés negatív reakciót vált ki. Lengyelország már tíz éve kiadja a lengyel kártyát. Sőt, Magyarország útlevelet is ad, Románia szintén. Mitől rosszabbak az ott élő oroszok az Ukrajnában élő a magyaroknál, románoknál, lengyeleknél?

Putyin mostani kijelentése, nem tudni, milyen reakciókat vált ki. Mindenesetre szorgalmazta az új ukrán elnökkel való találkozót. Mint mondta, ha összejön a Zelenszkijjel való találkozó, akkor először is meg kellene vitatniuk, miként vessenek véget Kijev konfliktusának az oroszbarát szakadárokkal Ukrajna délkeleti részén. 

Az orosz államfő azt mondta, a minszki béketervről akarna eszmecserét folytatni a megválasztott ukrán elnökkel. Zelenszkij a választási hadjárat során azt hangoztatta, hogy megválasztása esetén gyorsan felújítaná a békefolyamatot, mert mindenki belefáradt ebbe a konfliktusba.

Rovatok