Index Vakbarát Hírportál

Hitler volt a San Diegó-i zsinagógában lövöldöző fiatal példaképe

2019. április 28., vasárnap 14:50

Lövöldözés volt egy zsinagógában szombaton San Diego külvárosában, egy nő meghalt, további három ember - köztük egy gyerek és egy rabbi - megsebesült. Még aznap éjjel azonosították az elkövetőt, egy John Earnest nevű tizenkilenc éves amerikai állampolgárról van szó, letartóztatták.

A 444.hu most arról ír, a rendőrség megtalálta a támadás előtt írt levelét, amit az 8chan nevű fórumra tett ki Earnest, és a szöveg pedig nagyon hasonlít arra a kiáltványra, amit a március 15-i új-zélandi terrortámadás elkövetője tett ki ugyanerre a fórumra. A fegyver, amit használt pedig hasonló a christchurchi merénylő fegyveréhez. Az amerikai fiatal szövege stílusában nagyon hasonlít az új-zélandi merénylő szövegére, és úgy tűnik, ő is Facebook-élőzni szerette volna a támadását. A támadást, amit a rendőrség szerint azért hagyott abba, mert elromolhatott a fegyvere.

Rita Katz, a terrorista kommunikációt weblapokon nyomon követő amerikai SITE hírszerzési csoport (SITE Intelligence Group) igazgatója is azt a feltételezést erősítette meg, hogy a gyilkos cselekedetének hátterében a zsidó közösséggel szembeni gyűlölet áll, írja az MTI. A fajgyűlölő fiatal férfi közzétett a közösségi médiában néhány levelet, amelyben kinyilvánítja a zsidók elleni indulatait.

Ezekből kiderül például, hogy legfőbb "ihletője" Brenton Tarrant, az az ausztrál állampolgárságú férfi, aki március 15-én két christchurch-i mecsetben nyitott tüzet, ötven muszlimot - köztük nőket és gyerekeket - gyilkolt meg. A mostani merénylő egy listát is közzétett, amelyben több más "példaképét" is megnevezte, köztük Adolf Hitlert.

Rovatok