Index Vakbarát Hírportál

A kínai állam a brit sajtón keresztül nyomást gyakorol a 5G-s hálózatok miatt

2019. április 28., vasárnap 13:07 | aznap frissítve

Kína londoni nagykövete szerint a Huawei kínai távközlési óriásvállalatnak részt kell vennie az ötödik generációs (5G) nagy-britanniai távközlési hálózat fejlesztésében. Liu Hsziao-ming (Liu Xiaoming) a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapnak írt cikkében érthetőnek nevezi, hogy az 5G hálózatokat fejlesztő országokban aggályok merülnek fel a rendszer biztonságával kapcsolatban, mivel a távközlési technológia teljesen új generációjáról van szó, amely még nem tökéletes, és további fejlesztésre szorul.

A nagykövet szerint a kockázatokat komolyan kell venni, de azt nem szabad hagyni, hogy e kockázatok félelmet gerjesszenek. 

A Huaweinek évekre visszanyúló jó biztonsági referenciái vannak. A cég az elmúlt öt évben 2 milliárd font (csaknem 750 milliárd forint) értékben vett részt befektetési és beszerzési programokban a brit gazdaságban, több mint 7500 munkahelyet teremtett Nagy-Britanniában, és 170 országban 1500-nál több kommunikációs hálózatot épített ki - írja a kínai nagykövet.

A diplomata szerint London felelősséggel tartozik a szabadkereskedelem megvédéséért és a terjedő protekcionizmus visszaszorításáért, mivel az egész világ szoros figyelemmel követi, hogy Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után a szabadkereskedelem zászlóvivőjeként milyen irányt vesz. A kínai nagykövet szerint a globalizáció korszakában egyetlen ország sem fejlődhet zárt ajtók mögött.

Csakhogy:

A The Daily Telegraph cikke szerint a kínai vállalatokat törvény kötelezi az együttműködésre a kínai hírszerzési szolgálatokkal, és ez okoz komoly biztonsági aggályokat a nyugati országokban.

A héten belpolitikai botrányt okozott Nagy-Britanniában, hogy kiszivárgott a brit kormány mellett működő Nemzetbiztonsági Tanács döntése, amely szerint a Huawei a brit 5G hálózat "nem központi" infrastrukturális elemeinek beszállítójaként "korlátozott" szerephez juthat a program fejlesztésében.

A The Daily Telegraph szerint Sajid Javid belügyminiszter, Jeremy Hunt külügyminiszter, Gavin Williamson védelmi miniszter, Liam Fox külkereskedelmi miniszter és Penny Mordaunt nemzetközi fejlesztési miniszter egyaránt aggályainak adott hangot a Nemzetbiztonsági Tanács ülésén a kínai vállalat részvétele miatt a brit 5G-programban, és a vizsgálat állítólag arra összpontosít, hogy valamelyiküket felelősség terheli-e a kiszivárogtatásért.

Az Egyesült Államok, Ausztrália és Új-Zéland biztonsági okokra hivatkozva már kizárta a Huaweit a jövőbeni 5G mobiltávközlési hálózatok beruházásainak beszállítói közül, Kanada pedig jelenleg mérlegeli, hogy a cég termékei nem jelentenek-e biztonsági fenyegetést. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter néhány hete figyelmeztette az Egyesült Államok szövetségeseit, hogy ne használják a Huawei termékeit, mivel ellenkező esetben nehezebbé válik Washington partneri együttműködése velük. (MTI)

Rovatok