Index Vakbarát Hírportál

Már 447 alkalommal büntették meg az utcai szexuális zaklatókat Franciaországban

2019. április 30., kedd 15:36

Eddig 447 alkalommal büntettek meg Franciaországban valakit, aki nemi alapon zaklatta a másikat utcán vagy tömegközlekedésen, írja a BBC.

Az erre vonatkozó törvényt tavaly augusztusban szavazták meg az országban, és szeptemberben lépett életbe. Ez lehetővé teszi a rendőrség számára, hogy azonnal, a helyszínen 90 és 750 euró (29-470 ezer forint) közötti pénzbírsággal büntesse a zaklatókat.

A törvény hatálya alá esnek a szexuális tartalmú és szexista megjegyzések, a lealacsonyító, megfélemlítő és ellenséges viselkedés, és szigorítja a gyerekek elleni nemi erőszak definícióját. Feministák és rendőrségi szakszervezetek ugyanakkor bírálták a törvényt, mondván, az csalódást kelt, mert az utcai beszólogatásnál és füttyögésnél komolyabb bűncselekményekkel nem foglalkozik, és a gyakorlatban úgysem lesz alkalmazható. (A füttyögésre akkor alkalmazható a törvény, ha nem egyszeri, hanem többszöri zaklatásról van szó.)

Az első büntetést rögtön szeptemberben kapta egy férfi, aki egy buszon utazó nő fenekére ütött rá, miközben szexista megjegyzéseket tett neki.

A törvényt egy év tárgyalás után azután fogadták el rögtön, hogy augusztusban felkerült egy videó a netre, amin fényes nappal, az utca közepén, egy csomó kávézgató ember mellett egy férfi szexuális töltetű megjegyzésekkel alázz meg egy 22 éves nőt, aki erre azt mondja neki, fogja be a száját. A férfi erre előbb megpróbál a nőhöz vágni egy hamutartót, majd elmegy, majd visszafordul, utánamegy, és erőből arcon üti őt.

 

Rovatok