Index Vakbarát Hírportál

Fagyiparty örve alatt 4,3 millió dollárt nyúlt le egy banki alkalmazott Alaszkában

2019. május 1., szerda 10:04

Gerardo Adan Cazares Valenzuela kis híján meg is úszta a bankrablást, amihez kellett neki

Valenzuela a trezorban dolgozott az Anchorage-i KeyBankben, így jól ismerte a banki eljárásokat és azt is, hogyan lehet kijátszani azokat. A rablás napja előtt már lenyúlt 30 000 dollárt a trezorból, és kibérelt egy magánrepülőgépet, amivel Anchorage-ből Seattle-be menekült a rablás után, de ne szaladjunk ennyire előre.

A rablás napján Valenzuela közölte a főnökével, hogy sokáig bent lesz a bankban, mert hozatni akar egy kis fagyit az ügyfeleknek. A bank bezárt, fagyi sehol, ügyfelek dettó - Valenzuának esze ágában nem volt meghívni őket - csak egy ember meg egy trezor. Valenzuela tiszteletre méltó önmegtartóztatásról tanúbizonyságot téve csak 4,3 milliót vitt el, majd bezárta a trezort, az automata zárat meg hat napra állította be, azaz hat napon át a széfbe senki nem tudott bemenni.

Kiment a reptérre, felszállt a magángépre, és elrepült Seattle-be, ahol vett egy autót és egy Kalasnyikovot, elment a csajáért, és elindultak Mexikóba, ahol egy rokona házában laktak.

Egészen augusztus 2-ig úgy nézett ki, megússza.

Ekkor egy állítólagos tök random házkutatás során a helyi hatóságok megtalálták a gépkarabélyt és 3,8 millió dollárt. Ezért ott helyben lesittelték, és tavaly augusztusig egy mexikói börtönben ült fegyver- és valutacsempészésért. Az amerikai hatóságok aztán kérték a kiadatását, ő bűnösnek vallotta magát, kapott tíz évet, amibe nem számolták bele a mexiói sitten töltött éveket.

A hiányzó félmillió dollár hollétéről Valenzuela hallgat, a hatóságok úgy tudják, valahol Washington államban várja, hogy a férfi kijöjjön a börtönből.

Rovatok