Index Vakbarát Hírportál

Franciaországban elszigetelt radikális csoportok csaptak össze a rendőrökkel

2019. május 1., szerda 22:50 | aznap frissítve

Franciaországban közel 150 ezren vonultak fel az 1880-as évek óta hagyományosan megtartott május 1-i felvonuláson. A felvonulás javarészt békésen zajlott, pár helyen azonban radikális tüntetők is elvegyültek a tömegben, és komolyabban összetűztek a rendőrökkel. 

A francia rendőrség könnygázzal oszlatott köveket dobáló aktivistákat a párizsi Montparnasse vasútállomásnál. Az előállított tiltakozók számáról pontos információ nincs, egyes helyeken 200 emberről beszélnek, máshol már 380 körül teszik azoknak a számát, akiket bevittek. Megelőzésként több mint 12 500 ember csomagját vizsgálták át. A sérültek számáról szintén elég eltérőek az első statisztikák, van ahol két sérültről írnak, de a BBC tudósításában már 38 sérültet említenek, amiből 14 rendőr. 

Az AP hírügynökség helyszíni tudósítója szerint a sárgamellényes tüntetők és szakszervezeti zászlókat lengetők több tízezres tömegébe kapucnis, feketébe öltözött csoportok vegyültek, akik rendőrellenes jelszavakat kiabáltak, egyesek pedig köveket és más tárgyakat dobáltak a rendőrök felé, valamint felborítottak egy parkoló kisbuszt.

Az összecsapások hatására a tanárok szakszervezete felfüggesztette részvételét a menetben.

(MTI/BBC)

Rovatok