Index Vakbarát Hírportál

A spanyolok nem adják ki a követségükre menekült venezuelai ellenzéki vezetőt

2019. május 3., péntek 19:05 | aznap frissítve

„Spanyolország nem engedi meg, hogy nagykövetsége a politikai aktivizmus központjává váljon” – jelentette ki Josep Borell spanyol külügyminiszter, amikor arról a kényes helyzetről kérdezték, ami azután alakult ki, hogy a venezuelai ellenzék egyik vezetője, Leopoldo López bemenekült a caracasi nagykövetség épületébe, és ott politikai menedékjogot kért.

Venezuelában az évek óta tartó politikai válság újabb fordulatot vett május 1-jén, amikor Juan Guaido, az ellenzék vezetője felszólította a hadsereget Nicolás Maduro elnök eltávolítására. Csakhogy a várt katonai puccs elmaradt, a hadsereg nem pártolt el az elnöktől, és az utcára vonuló tömeg sem volt olyan mértékű, hogy az a rendszer bukásához vezessen. Két viharos nap, és halálos áldozatokat is követelő fegyveres összecsapások után úgy tűnik, hogy Maduro megbuktatása ezúttal sem sikerült.

Az ellenzék másik vezéralakja, Leopoldo López a hatalomátvételi kísérlet elakadását látva bemenekült Spanyolország caracasi nagykövetségére. López 2014-ben a Maduro elleni – akkor még békés – tömegdemonstrációk vezéralakja volt, akit a mozgalom kifulladása után letartóztattak, és egy évvel később államellenes lázadás szításának vádjával 13 év börtönbüntetésre ítéltek. 2017-ben házi őrizetbe került, innen szabadították ki kedden a hadsereg olyan egységei, amelyek a felkelőkkel rokonszenveznek. López másnap kiállt Guaido mellé, és ő is megjelent az egyik caracasi katonai bázis előtt, ahol az ellenzékiek megpróbálták a katonákat maguk mellé állítani.

Miután kiderült, hogy nem számíthatnak a hadsereg támogatására, López először a chilei követségre ment, ahol már több ellenzéki politikus menedéket kapott. Innen még aznap átment családjával együtt a spanyol nagykövet rezidenciájára. López befogadásához a spanyol külügyminiszter, Josep Borell előzetes hozzájárulása is szükséges volt. Sok más európai országhoz hasonlóan Spanyolország sem ismeri el a legutóbbi választásokat elcsalt Nicolás Maduro legitimitását. 

López az épület előtt csütörtök este újságíróknak kijelentette: nem fél attól, ha újra börtönbe kell vonulnia, de arra számít, hogy Madurót heteken belül elűzik a hatalomból. Azt is elárulta, hogy a házi őrizete alatt találkozott a hadsereg és a rendőrség egyes vezetőivel, és tárgyalópartnerei ígéretet tettek, hogy véget vetnek az elnök „hatalombitorlásának”. Venezuela Legfelsőbb Bírósága közben elfogatási parancsot adott ki López ellen arra hivatkozva, hogy megsértette a házi őrizet szabályait. Az ellenzéki politikust Spanyolország egyelőre nem akarja kiadni Maduro rendszerének, de a mostani bejelentés szerint politikai tevékenységét „korlátozni” fogják. A spanyol külügyminiszter ugyanakkor felszólította Venezuelát, hogy tartsa tiszteletben a követségi rezidencia diplomáciai sérthetetlenségét. 

Rovatok