Index Vakbarát Hírportál

A sorozatgyilkos ügye miatt leváltották a rendőrfőnököt is Cipruson

2019. május 3., péntek 19:31 | aznap frissítve

Egy nappal a belügyminiszter csütörtöki lemondása után, a ciprusi elnök pénteken menesztette az ország rendőrfőnökét, mert nem vizsgálta ki elég hamar azoknak a külföldi nőknek és lányoknak az eltűnéseit, akik – mint az kiderült – egy sorozatgyilkosnak estek áldozatul az utóbbi két és fél évben – írja az MTI.

Nikosz Anasztasziadisz államfő a rendvédelmi szerveket hanyagnak nevezte, amiért nem indítottak nyomban vizsgálatot az eltűnésekkel összefüggésben.

„Abba a kellemetlen helyzetbe kerültem, hogy fel kell mentenem Ciprus rendőrfőnökét szolgálati kötelezettségei alól. Egy hatóság vezetője, még ha nem is visel személyes felelősséget, akkor is felelősséget kell vállalnia az általa vezetett testület tekintélyének helyreállításáért”

– írta Anasztasziadisz Zakariasz Krüszosztomunak címzett levelében, amelyet a helyi sajtó is közölt.

Nem sokkal ezután az igazságügyi miniszter is távozott a szigetországot megrázó ügy miatt. Jonasz Nikolaou újságírók előtt közölte: lelkiismereti és elvi okokból mond le, és erről tájékoztatta Nikosz Anasztasziadisz államfőt, aki elfogadta a döntését.

Négy nő holttestét találták meg eddig a szigetországban az utóbbi három hétben, és további három eltűnt áldozatot keresnek még, köztük egy 6 és egy 8 éves lányt. A gyilkosságokkal vádolt 35 éves katonatiszt őrizetben van. Beismerte a rendőröknek, hogy meggyilkolt hét nőt, akikkel egy internetes társkereső oldalon ismerkedett meg.

Az ügy kirobbanásával egy időben a ciprusi hatóságokat éles kritika érte amiatt, hogy nem foglalkoztak kellő alapossággal a nők sorozatos eltűnésének kivizsgálásával. 

A sorozatgyilkos első áldozata egy romániai nő és annak lánya volt, akik 2016 szeptemberében tűntek el, legutóbb pedig egy Fülöp-szigeteki nőt ölt meg tavaly augusztusban.

Az eddig felfedezett holttesteket egy Nicosiától 32 kilométerre nyugatra fekvő mesterséges tó – egy használaton kívüli rézbánya szennyvíztározója – mélyén találták meg. A meggyilkolt nők holttestét a férfi bőröndökbe rejtette, amelyeket betondarabokkal süllyesztett a mélybe.

Rovatok