Index Vakbarát Hírportál

Elítélte az ENSZ Magyarországot, amiért nem adnak ételt a tranzitzónákban

2019. május 3., péntek 14:25

Ravina Shamdasani,  ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának (OHCHR) szóvivője  genfi sajtótájékoztatáján aggodalmát fejezte ki pénteken amiatt, hogy a magyar hatóságok megtagadják az élelmet a tranzitzónákban várakozó menekültektől. 

"A rendelkezésre álló jelentések szerint a magyar hatóságok 2018 augusztusa óta legalább 21 kitoloncolásra váró migránstól tagadták meg az ételt, egyesektől öt napon át" -  nyilatkozta Ravina Shamdasani. A sajtótájékoztatón kitért arra, hogy Magyarországon szándékosan, a nemzetközi normák ellenére is megvonják az ételt a menekültektől. 

Tavaly nyáron, érkeztek az első hírek arról, hogy a magyar hatóságok nem adnak enni azoknak a nagykorúaknak, akiknek első fokon elutasították a menedékkérelmét.  Akkor azt javasolták a gyakorlat ellen tiltakozó jogvédőknek, hogy forduljanak a strasbourgi bírósághoz. Márciusban kilencedik alkalommal nyert itt pert a Helsinki Bizottság a menedékkérőket éheztető magyar állam ellen.  A tranzitzónában egyébként nem csak az éheztetés általános gyakorlat, az ott élők tapasztalatairól itt írtunk részletesebben.

(MTI)

Rovatok