Index Vakbarát Hírportál

Több tucat rakétát lőttek Izraelre Gázából

2019. május 4., szombat 11:16 | aznap frissítve

Rakétákat lőttek ki szombaton a Gázai övezetből Izrael területére – írja a Reuters. A tudósítások szerint mintegy száz rakétáról van szó, közülük néhány elég messzire jutott a Dél-Izrael területén belül, és nagyjából 30 percen át a levegőben volt. 

Áldozatokról nem érkeztek hírek, de a gázai határhoz közeli városban megszólaltak a légitámadásra figyelmeztető szirénák, és sok lakos az óvóhelyére menekült. Az MTI tudósítása szerint a rakéták közül több tucatnyit megsemmisített a Vaskupola légvédelmi rendszer, majd válaszul izraeli harckocsik támadásokat hajtottak végre a palesztin területet uraló Hamász radikális csoport katonai állásai ellen.

A gázai rakétázás közvetlen előzménye, hogy pénteken a Hamász két katonája meghalt egy izraeli légicsapás következtében, amit azért indítottak, mert korábban palesztin fegyveresen rálőttek két, a határ mentén állomásozó izraeli katonára.

Gázában nagyjából 2 millió palesztin él, a térség gazdasága romokban hever, főleg az izraeli blokád miatt. A Világbank szerint a munkanélküliség eléri az 52 százalékot. A blokádra Izrael szerint azért van szükség, hogy megakadályozzák, hogy a Hamász, amely az elmúlt évtizedben három háborút is indított ellenük, újabb fegyverekhez jusson. Az izraeli-palesztin konfliktus aktuális állásáról legutóbb az izraeli választások kapcsán írtunk részletesebben. 

Rovatok