Index Vakbarát Hírportál

Theresa May a Munkáspártnak: Tessék megállapodni!

2019. május 5., vasárnap 15:38

A brit EU-tagság megszűnésének ügyében fennálló nézeteltérések félretételére és megállapodásra szólítja fel a legnagyobb ellenzéki erőt, a Munkáspártot vasárnap a Mail on Sunday-ben megjelent cikkében Theresa May konzervatív miniszterelnök, elismerve, hogy saját politikai hátországában nincs meg a kellő számú szavazat a kilépési feltételrendszer parlamenti elfogadásához.

„Sajnálatos módon el kell fogadnom azt a tényt, hogy nincs jele változásnak ebben a helyzetben" – írta a brit kormányfő. May felidézi azt is, hogy a Konzervatív Párt és a Munkáspárt egyaránt veszteségeket szenvedett a csütörtökön tartott részleges angliai helyhatósági választásokon.

May szerint a választóknak egyértelműen elegük lett abból, hogy a két nagy párt képtelennek bizonyult az EU-tagságról tartott 2016-os népszavazás döntésének teljesítésére.

Theresa May április elején jelentette be, hogy a brexitfolyamatban kialakult patthelyzet feloldásához kész Jeremy Corbynnal, a Munkáspárt vezetőjével közösen kidolgozni egy olyan tervet, ami átmenne az alsóházon, és ami alapján Nagy-Britannia rendezett módon tudna kilépni az Európai Unióból.

Sir Keir Starmer, a munkáspárti árnyékkormány brexitügyi miniszterjelöltje, a Labour tárgyalóküldöttségének vezetője azonban már a tárgyalássorozat kezdete előtt jelezte, hogy a Munkáspárt a megbeszélés napirendjére akarja venni az újabb EU-népszavazás kiírását és az állandó jellegű vámuniós viszonyrendszer kialakítását az EU-val.

A konzervatív párti kormány eddig mindkét lehetőséget mereven elvetette, és az eddigi tárgyalások nem hoztak érdemi eredményt, írja az MTI.

Vasárnapi cikkében Theresa May elismeri, hogy vannak nézeteltérések a két párt között az Európai Unióhoz fűződő jövőbeni kapcsolatok mikéntjéről, a kormányfő szerint ezért mindkét fél részéről kompromisszumra van szükség a megállapodáshoz. Azt javasolja Jeremy Corbynnak, hogy ennek érdekében tegyék félre nézetkülönbségeiket. May nem tesz utalást arra, hogy a kormány a maga részéről milyen kompromisszumra lenne hajlandó.

Egy másik vasárnapi konzervatív brit lap, a The Sunday Times a tárgyalásokhoz közeli forrásait idézve azonban azt írta, hogy a formálódó kompromisszumos tervek szerint 2022-ig, a következő nagy-britanniai parlamenti választások évéig fennmaradna egyfajta vámegyüttműködési viszonyrendszer az EU-val. Emellett Nagy-Britannia a kétoldalú áruforgalomban széles körben érvényesítené az EU egységes belső piacának szabályrendszerét, és rögzítené saját jogrendszerében az uniós munkavállalói jogokat.

John McDonnell, a Munkáspárt árnyékkormányának pénzügyminiszter-jelöltje a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette ugyanakkor, hogy a Munkáspárt nem ideiglenes, hanem állandó jellegű és átfogó vámuniós viszonyrendszert akar fenntartani az EU-val, mivel a brit üzleti szektornak nem csupán néhány hónapnyi bizonyosságra van szüksége. McDonnell hozzátette: az újabb népszavazás lehetőségét sem lehet levenni a napirendről.

Szombaton a skót konzervatívok vezetője, Ruth Davidson még arról beszélt, hogy napokon belül létrejöhet egy megállapodás a brexit ügyében, Matt Hancock egészségügyi miniszter pedig azt mondta, kompromisszumkész hangulat uralkodik a toryk között. Úgy tudni, a Konzervatív Pártban egyébként is jövő szerdát tűzték ki a megállapodás végső dátumának, addig akarnak megegyezni a Munkáspárttal.

Rovatok