Index Vakbarát Hírportál

Eltemették a ruandai népirtás 85 ezer áldozatának maradványait

2019. május 5., vasárnap 12:47

25 évvel a ruandai népirtás után szombaton Kigaliban eltemették 85 ezer áldozat maradványait, írja az AFP. 81 fehér koporsót helyeztek el a fővárosban felállított emlékmű közelében.

Ruandában minden évben 100 napos gyász kezdődik április 7-én, a népirtás kezdetének évfordulóján. 2019-ben azonban a 25. évforduló keretében különleges megemlékezéseket is szerveztek.

Három hónap alatt 800 ezer tuszit és 100 ezer hutut mészároltak le Ruandában, az akkor már négy éve tartó polgárháború végén. Nem kellett hozzá ipari méretű haláltábor, szervezett megsemmisítés. A lakosság egyik fele kézifegyverekkel lekaszabolta a másikat. Mindezt egy akkor hatmilliós országban, nagyjából a világ szeme láttára, az ENSZ békefenntartóinak tehetetlenkedése közepette. A ruandai népirtásról itt írtunk részletesen>>>

A szombaton eltemetett áldozatok maradványait csak nemrég fedezték fel Kigali külterületén jelöletlen tömegsírokban. A hatóságok ugyanis elfogtak egy férfit, akinek 1994-ben a holttestek eltemetése volt a feladata. A hatóságok utána mindent megtettek, hogy a családtagok azonosíthassák a fogaik, vagy ruháik alapján az áldozatokat.

Rovatok