Index Vakbarát Hírportál

A német kormánypárt vezetője szerint a Fidesz ki fog lépni az Európai Néppártból

2019. május 6., hétfő 23:58

Annegret Kramp-Karrenbauer, a Németországban kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke arra számít, hogy a Fidesz ki fog lépni az Európai Néppártból (EPP) – árulta el egy hétfő esti nyilatkozatban.

„Az elmúlt napok viselkedésével és az olasz Liga vezetőjével tartott találkozóval világos jelét adta annak, hogy el fogja hagyni az EPP-t” – idézi az MTI az Orbán Viktor magyar kormányfőről nyilatkozó német kormánypárt elnökét.

Kramp-Karrenbauer felidézte, hogy a Fidesz korábban felfüggesztette tagságát a néppártban, emiatt nem vehet részt az EPP döntéseiben. Ezt próbatételként értékelte Orbán Viktor és a Fidesz szempotjából, és bár a néppárt megpróbált hidat építeni Orbán felé, a magyar miniszterelnök viselkedése azt mutatja, hogy tudatosan próbál eltávolodni az EPP-től.

Az APA osztrák hírügynökség anyagában beszámolt arról, hogy a miniszterelnök megvonta támogatását Manfred Webertől, az EPP jelöltjétől az Európai Bizottság elnöki posztjára, miután a bajor politikus egy interjúban arról beszélt, hogy ha csak a Fidesz szavazatai révén van meg az ehhez szükséges többség, akkor nem akar a bizottság elnöke lenni, amit a magyar miniszterelnök súlyos sértésnek nevezett Magyarországgal és a magyar választókkal szemben.

Rovatok