Index Vakbarát Hírportál

Hónapokat csúszik Szlovákia két új atomerőműblokkjának üzembe helyezése

2019. május 6., hétfő 19:29

Legkorábban novemberben helyezhetik üzembe a szlovákiai mohi atomerőmű 3-as blokkját, de lehet, egészen 2020 márciusáig el kell halasztani a blokk beindítását a legfrissebb osztrák fellebbezés után, közölte Branislav Strycek, az erőművet üzemeltető társaság, a Slovenske Elektrarne (SE) vezérigazgatója hétfőn a szlovák parlament gazdasági bizottsága előtti meghallgatásán.

Az üzembe helyezés újbóli, sokadik elhalasztását kevesebb mint két héttel azután jelentették be, hogy az osztrák Kronen Zeitungban egy neve elhallgatását kérő szakember borzasztó biztonsági hiányosságokról számolt be az átadásra tervezett 3-as reaktorblokkal kapcsolatban. A Portfolio április végi cikke szerint az osztrák lap egy három évig a mohi erőműben dolgozó technikust szólaltatott meg, aki Jan Kuciak újságíró 2018-as meggyilkolása után határozta el, hogy nyilvánosságra hozza, amiket az erőműben tapasztalt.

A mérnök szerint a magyar határtól alig 40 kilométerre található erőmű két új blokkjában súlyos építési hiányosságok vannak, míg osztrák szakvélemény szerint az erőmű egy földrengést sem bírna ki.

A mohi atomerőmű 3-as és 4-es reaktorblokkjait az eredeti kivitelezési terv szerint 2012-ben és 2013-ban kellett volna üzeme helyezni.

(Borítókép: A mohi atomerőmű Szlovákiában 2017. szeptember 16-án. Fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok