Index Vakbarát Hírportál

Berlin helyett Bagdadba ment az amerikai külügyminiszter

2019. május 7., kedd 17:01 | aznap frissítve

Bagdadba érkezett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, ahol Ádel Abdel Mahdi iraki kormányfővel fog tárgyalni, közölte egy iraki kormányzati forrás pár órával az után, hogy az amerikai diplomácia vezetője lemondta berlini látogatását. 

Pompeo iraki látogatása egybeesik azzal, hogy újra nőtt a feszültség Teherán és Washington között, miután az Egyesült Államok repülőgép-hordozót és bombázó egységeket vezényelt a térségbe, és figyelmeztette Iránt, hogy bármilyen támadásra "kérlelhetetlen erővel" fog reagálni. Irak az Egyesült Államokkal és Iránnal is szoros kapcsolatot ápol.

Az Egyesült Államok az utolsó pillanatban „sürgető ügyekre” hivatkozva lemondta azt a találkozót, ami Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Angela Merkel német kancellár között jött volna létre, számolt be az AP hírügynökség. 

Úgy volt, hogy Pompeo Berlinbe utazik, hogy találkozzon Merkellel és Heiko Maas német külügyminiszterrel. Az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője nem részletezte, hogy mi a találkozó lemondásának oka, csak annyit mondott el, hogy egy másik időpontban kerül sor a találkozóra. 

A dolgot a német külügy sem kívánta részletezni. Maas külügyminiszter telefonon beszélt Pompeóval, és megállapodtak, hogy hamarosan új időpontot jelölnek ki. 

Rovatok