Index Vakbarát Hírportál

A CIA figyelmeztetett egy Norvégiában élő arab kormánykritikust, hogy Szaúd-Arábia az életére törhet

2019. május 7., kedd 17:48 | aznap frissítve

Egy Norvégiában védelem alatt álló arab aktivistát figyelmeztetett arra a CIA, hogy veszélyben lehet az élete Szaúd-Arábiától. Ijád el-Bagdadi nyilvános kritizálója a szaúdi koronahercegnek, írja a Guardian.

A férfit még április végén értesítették a lehetséges veszélyről: ajtajában megjelent a norvég hatóság (hasonló a brit MI5-hoz), és azt mondták neki, egy biztonságos helyre viszik. Egy osztag a férfit kísérte, egy másik osztag pedig őket követte, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy senki nem követi őket. A norvégoknak pedig a CIA szólt, akiknek kötelessége szólni, ha veszélyt észlelnek valaki irányába.

A férfi a Guardiannek telefonon azt mondta, valamiért ő a szaúdiak célkeresztje lett, de fogalma sincs arról, hogy mire készülhetnek.

A Palesztinában született író a Twitterre szokta kipakolni szarkasztikus és kritikai gondolatait a szaúdi vezetőkről, ezzel pedig több tízezer követőt szerzett magának. Az Egyesült Arab Emírségekben 2015-ben letartóztatták, majd ki is utasították onnan. Azóta pedig gyakran kritizálja a szaúdi koronaherceget, Mohamed bin Szalmánt is.

Ha nem akarnának megölni, nem csinálnám jól a munkámat

– mondta a potenciális életveszélyről.

Tavaly októberben az isztambuli szaúdi követségen gyilkolták meg a szaúdi kormánykritikus újságírót, Dzsamál Hasogdzsit, miközben menyasszonya kint várta az épület előtt. A kivégzés mögött a szaúdi herceg jóváhagyásával megalakult titkos csoport állt. Az ügy nemzetközi felháborodást keltett, a többi közt azért is, mert sokan a Szaúd-Arábia „erős emberének” tartott Mohamed bin Szalmán trónörököst tartják a felbujtónak. A trónörököst tartja felelősnek Agnes Callamard, az ügy kivizsgálásával megbízott ENSZ-jelentéstevő is, aki újságíróknak tett nyilatkozatában februárban azt mondta, szerinte Szaúd-Arábia aláásta Törökország erőfeszítéseit arra, hogy kivizsgálja Hasogdzsi halálának körülményeit. 

Szaúd-Arábiában január elején kezdődött meg a gyilkossággal vádolt tizenegy gyanúsított pere, akik közül a végrehajtókra, legkevesebb öt emberre az ügyész halálbüntetést kért. Rijád szerint a trónörökös nem tudott előzetesen a gyilkosságról, így nem gyanúsított a perben.

Rovatok