Index Vakbarát Hírportál

Izrael lezárta Ciszjordániát és a Gázai övezetet

2019. május 7., kedd 14:48

A szerdai és csütörtöki nemzeti ünnepek előtt Izrael lezárta az 1967-ben elfoglalt palesztin területeket – jelentette az izraeli katonai rádióra hivatkozva az MTI. Ciszjordánia és a Gázai övezet keddtől csütörtökig zárlat alatt lesz, az izraeli hatóságok csak humanitárius esetekben, sürgős orvosi kezelésre engedik be a palesztinokat az ország területére.

Izraelben kedd estétől az emlékezés napja gyászünnepségei zajlanak: a Jom hazikaron az elesett katonák és a terror áldozatainak emléknapja, amelyeken az 19. század vége óta a harcokban és háborúkban elesettekre emlékeznek. Szerda este véget érnek a megemlékezések, majd csütörtökön Izrael 71 évvel ezelőtti kikiáltását ünneplik meg.

Ciszjordánia és a Gázai övezet keddi lezárása nem meglepő fordulat azután, hogy a hétvégén a palesztinok több száz rakétát lőttek ki Izraelre, mire válaszul Izrael 200 célzott légicsapást hajtott végre. A hirtelen jött konfliktusnak még hirtelenebbül lett vége hétfő hajnalban. Az okokról itt írtunk részletesen:

Rovatok