Index Vakbarát Hírportál

A Fehér Ház nem adja ki a Mueller-jelentés vágatlan verzióját

2019. május 8., szerda 19:35

A Fehér Ház törvényi  jogával élve nem járul hozzá a Mueller-jelentés szerkesztetlen, teljes változatának átadásához a törvényhozóknak, jelentette be szerdán Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője. 

A szóvivőnő szerint az elnöki döntést elsősorban a demokrata párti törvényhozók viselkedése kényszerítette ki: "Az elnöknek Jerrold Nadler hatalommal történt kirívó visszaélése és az igazságügyi miniszter kérése után nem maradt más választása, mint hogy éljen a végrehajtói hatalommal járó kiváltsággal". 

A demokrata többségű képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke, Jerrold Nadler meghallgatásra hívta William Barr igazságügyi minisztert és egyben felkérte a Mueller-jelentés szerkesztetlen teljes változata és a kapcsolódó bizonyítékok dokumentumai átadására a bizottság tagjainak.

Barr, miután a szenátus igazságügyi bizottságában részt vett a meghallgatáson, a képviselőházi bizottság előtti megjelenést visszautasította. Az igazságügyi tárca egyúttal közölte, hogy nem adja ki a törvényhozóknak a Mueller-jelentés kért változatát. 

A jelentést a Robert Mueller vezette különleges bizottság készítette el csaknem két esztendeig tartó munka - vizsgálatok és tanúk meghallgatása - után. A bizottság azt vizsgálta, hogy vajon a 2016-os választási kampány során Donald Trump és kampánycsapatának munkatársai összejátszottak-e oroszokkal.

(MTI)

Rovatok