Index Vakbarát Hírportál

Az auschwitzi haláltábor képeivel ellátott tárgyakat árult egy online bolt

2019. május 8., szerda 17:19

Heves tiltakozást váltottak ki az auschwitzi emlékmúzeum részéről azok az interneten kínált használati tárgyak, köztük miniszoknyák és párnák, amelyeken az egykori auschwitz-birkenaui náci koncentrációs táborról készített képek láthatók – írja az MTI.

A múzeum kedden Twitteren tette közzé a termékekről készült képernyőfotókat, és egyúttal meg is kérdezték az ezeket árusító ausztrál Redbubble-t, hogy elfogadhatónak tartják-e őket, mert szerintük inkább tiszteletlenség.

Lukasz Lipinski szóvivő szerdán elmondta, az intézmény kötelességének érezte, hogy tiltakozzon a tárgyak ellen. Az online áruház azóta válaszolt is a múzeumnak és közölte, hogy azonnali lépéseket tesz a termékek eltávolítására, mert azok nem felelnek meg az irányelveinek.

A Redbubble egyébként papíron művészek által tervezett pólókat és egyéb textiltermékeket kínál a vásárlóinak, de nagyjából bárki tölthet fel oda mintákat, úgyhogy nagyjából a szabadúszók néha teljesen elborult online áruházaként működő Fiverrhez lehetne hasonlítani. 

A második világháborúban elfoglalt Lengyelországban a nácik által létesített auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban mintegy 1,1 millió embert, többségében zsidókat öltek meg.

Rovatok