Index Vakbarát Hírportál

Néppárt-elnök: Orbán leáll, kizárjuk vagy kiszáll

2019. május 8., szerda 18:21

Kirúgják az Európai Néppártból a Fideszt, ha tovább rágalmazza az EU-t, nyilatkozta Joseph Daul, a pártcsalád elnöke szerdán a Politico szerint. Az EU jövőjével foglalkozó nem hivatalos nagyszebeni csúcstalálkozón megvédte a márciusi döntésüket, amikor végül kizárás helyett hagyták, hogy a Fidesz „önkéntesen” felfüggessze tagságát a pártcsaládon belül. Az is elmondta, hogy még a novemberi pártkongresszus előtt döntenek a Fidesz sorsáról.

A márciusi megállapodás értelmében a Fidesznek különböző feltételeknek kell megfelelni, amelyek megegyeznek a Néppárt értékeivel. A mindössze három ellenszavazattal elfogadott határozat többek között fake news-nak minősítette az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker elleni plakátkampányt, és kimondta, hogy le kell állni az uniós intézmények rágalmazásával.

Joseph Daul kijelentette, hogy

Ha Orbán folytatja azt, amit az elmúlt napokban, akkor kizárjuk a pártcsaládból, vagy ő maga lép ki, ez csak rajta múlik.

Joseph Daul szerint a Fidesz szabad emberekből áll, így ha a távozás mellett döntenek, ők azt tiszteletben tartják. Arra is kitért, hogy Orbán Viktor nem jó irányba halad, amiért nem támogatja Manfred Weber elnökjelölését az Európai Bizottság élére, bár megjegyezte, hogy a magyar miniszterelnök már Jean-Claude Junckert sem támogatta 2014-ben.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) Joseph Daul az Európai Néppárt elnöke (szemben k) és Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő (b) a kereszténydemokrata pártokat tömörítő politikai szövetség a CDI tanácskozásán Brüsszelben 2019. április 10-én. - fotó: Szecsődi Balázs / MTI )

Rovatok