Index Vakbarát Hírportál

Lehet, hogy mégsem orosz kém a Norvégiába átúszott fehér delfin

2019. május 9., csütörtök 19:21

Bő egy hete mi is megírtuk az állítólagos orosz harci delfin sztoriját, miszerint norvég szakemberek szerint az orosz hadsereg egyik fehér belugája (fehér delfin, amúgy egy cetféle) tűnt fel a norvég partoknál, ami az orosz haditengerészet állítólagos vízi emlősökből álló különleges egységének lehet a tagja.

Az Inga nevű halászfalu közelében éppen a hálóikat próbálták meg kivetni a halászok, mikor észrevették a vízben cikázó állatot, ami aktívan próbálkozott lerángatni a köteleket a hajókról. Ez, illetve a rajta levő különös, látszólag kamera, vagy fegyver befogadására is alkalmas hám elég gyanússá tették a belugát, a norvég szakemberek azonnal felvetették, hogy egy kiképzett állatról lehet szó.

Írtuk tehát akkor.

Most viszont a Deutsche Welle szintén norvég szakemberekre illetve sajtóhírekre hivatkozva azt írta, hogy simán lehet, hogy a delfin korábban gyermekterápiás állat volt. A delfin ugyanis jól érzi magát az emberek között, és szereti, ha simogatják. Mindez pedig nem katonai kiképzés eredménye, hanem azé, hogy gyerekekkel dolgozott. Egy norvég újságíró azt mondta, az állat eléggé hasonlít Szemjonra, vagy ahogy a norvég-német sajtó említi, Semyonra, egy terápiás delfinre, amellyel egy észak-oroszországi búvárközpontban találkozott. 

"Felismertem egy régi sztorink szereplőjeként", mondta a Fiskeribladet lap exriportere, Morten Vikeby, és még videót is mutatott az akkori állatról. "Azért viselt hámot, mert csónakokat húzott, gyerekekkel a fedélzetükön. Ezért olyan barátkozó", mondta, hozzátéve, hogy nem tudja garantálni persze, hogy ez tényleg ugyanaz az állat. 

A Deutsche Welle egy 2008-as videót is előszedett, amit egy orosz stáb készített Szemjonról. Abban az volt, hogy az állatot korábban, kölyökként fókák támadták meg, és emberek mentették meg az életét és adták Murmanszk környékén egy víziközpontnak. Ott Szemjont terápiás állatként használták gyerekekhez. 

Más kérdés, hogy a norvég hatóságok tudomása szerint a víziközpont nem jelentett be eltűnt delfint.

Rovatok