Index Vakbarát Hírportál

Meghalt az újságíró, akinek Litvinyenko vallott

2019. május 10., péntek 06:46

Motorbalesetben meghalt Szergej Dorenko. Az egyik legismertebb orosz újságíró csütörtökön Moszkva központjában szenvedett balesetet, amelynek pillanatait térfigyelő kamera is rögzítette – írta a Newsru.com.

Dorenko fenegyerek

Az 59 éves újságíró az orosz sajtó igazi fenegyerekének számított, azon kevesek egyike, aki személyes súlyánál fogva az 1990-es évek újságíró generációjából még őrzött valamit a sajtó tekintélyéből. 

Dolgozott a ma is működő – tulajdonosi köre ellenére a Kremllel is kritikus – Echo Moszkvi rádióban, majd önálló rádiót indított Govorit Moszkva (Moszkva beszél) néven.

Az apai nagyapja révén román származású, de már a dél-orosz Kercsben született újságíró impulzív beszélgetőpartner volt, ha vendég volt, ha a műsor házigazdája.

Első nagy vihart kavart anyaga 1994-ben készült, a csecsenföldön lévő orosz hadifoglyokról, akik létét az orosz belügyminisztérium tagadta. Az orosz állami televízióból elküldték, de az akkori viszonyok között megtehette, hogy műsorával együtt átment egy másik csatornához, ahol folytatta munkáját. 

Újabb mérföldkövet Szergej Litvinyenko ügye jelentett: az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat alezredese neki beszélt először egy felvételen arról, hogy a szervezet nem az ország, hanem egyes csoportok személyi érdekei szerint működik, akár célzott gyilkosságokat is végrehajtva.

A felvételt Dorenko őrizte, arra az esetre, ha valami történne Litvinyenkóval és szintén valló két társával.

Annak idején persze megdöbbentett, amit Litvinyenko, a főnöke, Alekszandr Guszak és Andrej Ponykin mondtak a gyilkosságokra vonatkozó szóbeli utasításokról, hogy üzleti leszámolásra használja a vezetés a szolgálatot – mondta korábban Dorenko megemlítve, hogy a tiszteket különösen az egykori kollégák elleni akciókra adott utasítás háborította fel.

A Moszkvában és az Egyesült Államokban őrzött felvételre végül nem volt szükség, mert Litvinyenko később a nyilvánosság elé is kiállt azzal, hogy megbízást kapott Borisz Berezovszkij likvidálására. A tiszt 2000-ben Londonba menekült, ahogyan Berezovszkij is, utóbbi hivatalosan öngyilkos lett, előbbit viszont az FSZB ölette meg poloniumot csempészve egy találkozón a teájába.

Dorenko szerint elkerülhetetlen volt, hogy Litvinyenkót az FSZB megölje.  

Dorenko csak 40 éves kora közelében kezdett motorozni, sokat beszélt arról, hogy mennyire szereti a motorjait, azokat is, amelyek már nincsenek vele. „Ugyanezt nem mondhatom el azokról a nőkről, akiket valamikor szerettem” – mondta háta mögött két házassággal és öt gyerekkel.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Это мой #triumph #bonneville #bobber Надпись на футболке нисколько не отражает моих истинных чувств к хипстерскому сообществу

Расстрига (@rasstriga.pastushok) által megosztott bejegyzés,

Halála a felvételek szerint egyértelműen baleset volt. A motor megcsúszott, Dorenko pedig az út mentén lévő betonfalnak csapódott. A kiérkező mentők 20 percen át próbálkoztak újraélesztésével, végül a helyszínen megállapították a halál beálltát. 

Rovatok