Index Vakbarát Hírportál

Tusk szerint 30 százalék, hogy a britek maradnak az EU-ban

2019. május 10., péntek 17:25

Az Európai Tanács vezetője, Donald Tusk szerint akár 30 százalékos esély is lehet arra, hogy Nagy-Britannia nem lép ki az Európai Unióból.

Tusk a Gazeta Wyborcza című lengyel lapnak adott interjúban elmondta, a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazás, amelyen a kilépésre szavazók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe, félreszámolt politikai kalkuláció volt, és a brexit következményeiről szóló tényleges vita nem a referendum kampányában, hanem csak a szavazás után kezdődött.

Tusk szerint ha most tartanák a népszavazást, az eredmény valószínűleg más lenne, és Nagy-Britanniában ellentmondásos módon a Brexit hozott létre EU-párti mozgalmat.

Az Európai Tanács elnöke elmondta, hónapról hónapra válik egyre világosabbá, hogy Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból teljesen másképp néz majd ki, mint az a brexit, amelyet reklámoztak. Arról is beszélt, hogy 2016-ban nem először tartottak népszavazást a brit EU-tagságról, hiszen az elsőt 1975-ben rendezték, két évvel azután hogy Nagy-Britannia csatlakozott az akkori Európai Gazdasági Közösséghez, és azon a referendumon a britek többsége a bennmaradásra szavazott.

Akkor egyébként nem is volt szoros a végeredmény: 67 százalék szavazott a maradásra, 33 százalék a kilépésre. 

"Ha azonban a 2016-os népszavazás meg tudta változtatni az 1975-ös referendum eredményét, miért ne lehetne ismét megváltoztatni? Semmi sem visszafordíthatatlan mindaddig, amíg az emberek nem hiszik azt, hogy az" -  mondta a pénteki interjúban a volt lengyel miniszterelnök. 

Tusk ma már 20-30 százalékosra taksálja annak az esélyét, hogy Nagy-Britannia nem fog kilépni az Európai Unióból, és ez nem kevés. 

A brit EU-tagság az eredeti menetrend alapján március 29-én szűnt volna meg, de az Európai Unióval novemberben kötött Brexit-megállapodást a londoni alsóház eddig háromszor elvetette, és Theresa May brit miniszterelnök emiatt kétszer is kezdeményezte a kilépés elhalasztását az EU-nál. (MTI)

 

Rovatok